Thursday, December 6, 2007

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ Ή NO-KNEAD BREAD

αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κούπες
μαγιά ξερή 1/2 κουτ. γλ.
αλάτι 1 κουτ. γλ.
χλιαρό νερό 1+1/4 κούπας
1 γάστρα ή άλλο ακεύος με καπάκι


Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι, την μαγιά και το αλάτι

Προσθέστε 1 κούπα χλιαρό νερό και ανακατέψτε να γίνει μια
μάζα. Προσθέστε λίγο νερό ακόμα αν χρειαστεί για να
ενωθούν καλά τα υλικά. Μην ζυμώσετε καθόλου το μείγμα.

Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να μείνει για 12 - 14 ώρες μέσα στο μπολ

Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν έχει κάνει στην επιφάνεια της λίγες φουσκαλίτσες.

Βάλτε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια (περίπου μισό φλιτζάνι) και αδειάστε την ζύμη από το μπολ Αναδιπλώστε την μια - δυο φορές , να πάει το αλεύρι παντού και να μην κολλάει στα χέρια

Βάλτε λίγο αλεύρι σε μια βαμβακερή πετσέτα και ακουμπήστε την ζύμη. Σκεπάστε την με μια άλλη πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 2 ώρες.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 c. Όση ώρα προθερμαίνετε τον φούρνο βάλτε μέσα ένα πήλινο σκεύος με καπάκι ή μια γάστρα να ζεσταθεί.

Βγάλτε την γάστρα από τον φούρνο προσεχτικά και ακουμπήστε επάνω την ζύμη. Κλείστε το καπάκι και ψήστε το ψωμί στους 220 c για 30 λεπτά, έπειτα βγάλτε το καπάκι και ψήστε άλλα 20 λεπτά, (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Την συνταγή δημοσίευσε η εφημερίδα
New York Times με την ονομασία
N0-Knead Bread.

2 comments:

Anonymous said...

Έκανα τη συνταγή και πραγματικά βγήκε πολύ νόστιμο. Έχει "γεμάτη" και παχιά ψίχα και πολύ τραγανή και σκληρή κόρα. Το αποτέλεσμα είναι σαν χωριάτικο ζυμωτό ψωμί. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με αλεύρι ολικής αλεσεως. Ευχαριστω για την συνταγη!

Ειρήνη said...

χαιρομαι πολυ!πραγματικα ειναι πολυ ευκολο και νοστιμο ψωμι. εαν ακολουθησεις την συνταγη πιστα το ψωμακι βγαινει πεντανοστιμο!