Saturday, October 27, 2007

ΚΟΤΟΥΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ




κοτόπουλο σε μερίδες 1 μέτριο
πατάτες 8
δεντρολίβανο φρέσκο
θυμάρι
χυμό από 2 λεμόνια
χυμό απο 1 πορτοκάλι
φέτες από 1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι


Τοποθετήστε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα ταψί φούρνου. Καθαρίστε τις πατάτες και στρώστε και αυτές στο ταψί μαζί με τις φέτες πορτοκάλι. Περιχύστε με 1 κρασοπότηρο νερό. Σε ένα σέικερ βάλτε τον χυμό από τα λεμόνια, τον χυμό από το πορτοκάλι, 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο και το θυμάρι με το δεντρολίβανο και χτυπήστε καλά. Περιχύστε με το μείγμα το κοτόπουλο και τις πατάτες. Τέλος αλατοπιπερώστε. Ψήστε στους 200 c μέχρι να ροδίσει το φαγητό.

Sunday, October 21, 2007

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



αλεύρι για όλες τις χρήσεις  2 κούπες
ζάχαρη 1/2 κούπα
αυγά 2
βούτυρο μαλακό 1 κούπα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
βανίλια 1


Χτυπήστε σε μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια. Όταν αφρατέψει το μείγμα βάλτε το ξύσμα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Προσθέστε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρώς ρευστό. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Βάλτε την ζύμη σε ένα κορνέ με μεγάλο στόμιο και κάντε διάφορα σχέδια (προαιρετικά πασπαλίστε με σουσάμι).Μην τα φτιάξετε πολύ λεπτά αλλά σε μέγεθος κουλουριού γιατί ψήνονται καλύτερα. Θα πρέπει να έχουν όλα το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα, γίνονται 15 με 17 μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος. Ψήστε στους 200 c με αέρα 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μπισκότα. Αφήστε τα να κρυώσουν σε σχάρα.

Saturday, October 20, 2007

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ






γάλα φρέσκο πλήρες 3 κούπες
αυγά 3
ζάχαρη 3/4 κούπας
σιμιγδάλι 3 κ. σ.
αλεύρι κοσκινισμένο 2 κ. σ.
βανίλια 1
ζύμη κουρού ή σφολιάτα
κανέλα, άχνη, αμύγδαλο φιλέ

Χτυπήστε στο μίξερ την μισή κούπα ζάχαρη με τα αυγά. Έπειτα βάλτε το αλεύρι, την βανίλια , το σιμιγδάλι και χτυπήστε να αφρατέψει η κρέμα. Ζεστάνετε το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίξτε σιγά σιγά την κρέμα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει βράση και να πήξει. Βουτυρώστε ένα πυρέξ απλώστε την ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα και βάλτε την κρέμα ομοιόμορφα. Ψήστε στους 180 c για 50 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η επιφάνεια . Βγάλτε σπό τον φούρνο και πασπαλίστε με άχνη και κανέλα ή αμύγδαλο φιλέ.

Thursday, October 11, 2007

POPOVER



αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα
γάλα πλήρες 1 κούπα
μεγάλα αυγά 2
βούτυρο 1 κ.
αλάτι 1/2 κ.

Σουρώστε το αλεύρι και ανακατέψτε το με το αλάτι. Ανακατέψτε τα αυγά πολύ καλά και προσθέστε μία κουταλιά βούτυρο και το γάλα. Βράστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά. Ανακατέψτε τα στερεά υλικά με τα υγρά, πολύ απαλά, μέχρι να βραχεί το αλεύρι όχι περισσότερο (θα μείνουν σβόλοι στο μείγμα).Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230῾c και βάλτε για 5 λεπτά την φόρμα για μάφινς να ζεσταθεί.'Όταν είναι έτοιμη βγάλτε από τον φούρνο και αλείψτε καλά τις θήκες με το υπόλοιπο βούτυρο. Βάλτε το μείγμα στις θήκες μέχρι την μέση γιατί φουσκώνουν αρκετά. Ψήστε στους 230´c για 20 λεπτά, χαμηλώστε στους 190´c και αφήστε να ψηθούν μέχρι να ροδίσουν.