Wednesday, November 28, 2007

ΕΥΚΟΛΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΡΗΤΗΣ



φύλλο κουρού 1
ανθότυρο Κρήτης 400 γρ.
φέτα μαλακιά 200 γρ
αυγά 2 
κρόκο αυγού 1
δυόσμος
αλάτι , πιπέρι

Λαδώστε μια φόρμα τάρτας ή ένα ταψάκι ρηχό και στρώστε ομοιόμορφα την ζύμη κουρού στον πάτο και στα τοιχώματα της φόρμας. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το ανθότυρο και την φέτα , προσθέστε τα δύο αυγά χτυπημένα , τον δυόσμο και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και στρώστε ομοιόμορφα στην φόρμα. Αν έχει περισσέψει ζύμη κόψτε σχέδια μ' ένα κουπάτ και αραδιάστε πάνω στην τυρόπιτα. Ανακατέψτε τον κρόκο αυγού με λίγο νερό και αλείψτε μ΄ένα πινέλο την τυρόπιτα. Πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε στους 200 c, στο κάτω ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει καλά η τυρόπιτα. Σερβίρετε ζεστή.

Tuesday, November 27, 2007

ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΧΑΝΟ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ



λάχανο άσπρο 1/2
λάχανο μοβ 1/2
πράσινο μήλο 1
καρότα 2
μαϊντανό
καρύδια 3-4
κρεμμύδι 1/2

μαγιονέζα 2 κ.σ.
χυμό λεμόνι 1 σφηνάκι
μουστάρδα 1 κ.γ.


Ψιλοκόψτε τα δύο λάχανα και βάλτε τα σε μια σαλατιέρα. Κόψτε σε λεπτά ραβδάκια το καρότο και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Προσθέστε τα στην σαλατιέρα. Κόψτε το μήλο σε λεπτά φετάκια και ψιλοκόψτε το μαϊντανό Βάλτε στην σαλατιέρα και ανακατέψτε καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε την μαγιονέζα με το λεμόνι και την μουστάρδα και περιχύστε την σαλάτα. Αλατίστε και βάλτε τα καρύδια από πάνω.

Saturday, November 24, 2007

ΓΕΜΙΣΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ







φιλέτα από στήθος κοτόπουλο 4
μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα 1/2 φλ.
κόκκινη πιπεριά 1/2
γραβιέρα σε κυβάκια 1/2 φλ.
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
σφολιάτα 300 -400 γρ
σουσάμι
αυγό χτυπημένο 1 

Σοτάρετε τα μανιτάρια με την πιπεριά σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Μόλις ροδίσουν κατεβάστε από την φωτιά και ανακατέψτε με τον μαϊντανό και την γραβιέρα. Αφήστε την γέμιση να κρυώσει . Χαράξτε  τα φιλέτα με ένα μαχαίρι στην μέση ώστε να δημιουργηθεί μια κοιλότητα και βάλτε λίγη από την γέμιση σε κάθε ένα και αλατοπιπερώστε τα φιλέτα Πασπαλίστε την σφολιάτα με λίγο αλεύρι και ανοίξτε την με ένα πλάστη. Κόψτε την σε 4 κομμάτια κατά μήκος και τυλίξτε κάθε φιλέτο με την ζύμη. Αλείψτε με το αυγό και πασπαλίστε με το σουσάμι. Τοποθετήστε τα φιλέτα στο ταψί του φούρνου αφού το στρώσετε με αντικολλητικό χαρτί Ψήστε στους 200 c  για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα . Σερβίρετε αμέσως. 

Friday, November 23, 2007

HAMBURGER ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΟΣ



κιμά μοσχαρίσιο 600 γρ.
κιμά χοιρινό 400 γρ.
κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
αυγά 2
φρυγανιά τριμμένη 1/2 κούπα
μουστάρδα 1 κ.γ.
μαϊντανό
κύμινο
ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι
στρογγυλά ψωμάκια 

ντομάτα, μαρούλι
τυρί για τοστ
κέτσαπ 3 κ.σ
μουστάρδα 2 κ.σ
γιαούρτι 2 κ.σ

Ανακατέψτε τους δύο κιμάδες και προσθέστε στο μείγμα το κρεμμύδι , τα αυγά, την φρυγανιά και ανακατέψτε καλά. Έπειτα ρίξτε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, την μουστάρδα, λίγο ελαιόλαδο, κύμινο και αλατοπιπερώστε τον κιμά. Πλάστε το κάθε μπιφτέκι σε μέγεθος λίγο μικρότερο από τα ψωμάκια και ψήστε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στα κάρβουνα. Ψήστε ελαφρά και τα ψωμάκια. Για την σος ανακατέψτε την μουστάρδα , την κέτσαπ και το γιαούρτι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Βάλτε σε κάθε ψωμάκι λίγο μαρούλι, μια ροδέλα ντομάτα, τυρί, μπιφτέκι και λίγη σος. Σερβίρετε τα χάμπουργκερ ζεστά.

Sunday, November 18, 2007

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΑΚΙ



κοτόπουλο σε μερίδες περίπου 1 κιλό
χυλοπιτάκι 400 γρ.
φρέσκια ντομάτα τριμμένη 2 φλ.
κρεμμύδια 2
σκόρδο 2 σκ.
κόκκινο κρασί 1/2 φλ.
ελαιόλαδο
μπούκοβο γλυκό
αλάτι, πιπέρι


Πλένετε και στεγνώνετε καλά το κοτόπουλο. Σοτάρετε τα κομμάτια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο να ροδίσουν και ρίξτε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το σκόρδο σε φετάκια. Αφήστε να ροδίσει και το κρεμμύδι και σβήστε το φαγητό με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί , αλατοπιπερώστε , βάλτε λίγο γλυκό μπούκοβο και ρίξτε την ντομάτα. Προσθέστε τόσο νερό ώστε να καλυφθεί το κοτόπουλο και βράστε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας και να λιγοστέψει η σάλτσα. Θέλει περίπου 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο βγάλτε το προσεχτικά με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέστε περίπου 1 ποτήρι νερό στην σάλτσα και ρίξτε το χυλοπιτάκι. Βράστε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει το ζυμαρικό και προσθέστε νερό αν χρειαστεί. Όταν το χυλοπιτάκι απορροφήσει την σάλτσα και είναι έτοιμο, βάλτε στην κατσαρόλα και το κοτόπουλο για 2 λεπτά και σβήστε την φωτιά. Σερβίρετε με τριμμένη ξερή μυζήθρα.

Saturday, November 17, 2007

MUFFINS ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΕΣΠΡΕΣΟ




αλεύρι που φουσκώνει 100 γρ.
ζάχαρη 80 γρ.
βούτυρο μαλακό 150 γρ.
καρυδόψυχα 50 γρ.
2 αυγά
κρύος εσπρέσο 1 σφηνάκι
άχνη 1/2 φλ.
καρύδια ολόκληρα

Βάλτε το βούτυρο και την ζάχαρη στο μίξερ και χτυπήστε να ασπρίσει το μείγμα, ρίξτε και  τα αυγά. Προσθέστε την καρυδόψιχα αλεσμένη,  τον μισό καφέ και το αλεύρι. Χτυπήστε να γίνει μια ζύμη αφράτη. Μοιράστε το μείγμα σε ατομικά χαρτάκια για muffin. Ψήστε στους 170 c  για 20 -25 λεπτά. Για το γλάσο, ανακατέψτε σε ένα μπολ την άχνη κοσκινισμένη με τον υπόλοιπο καφέ μέχρι να γίνει ένα γλάσο λείο. Όταν κρυώσουν τα κεκάκια περιχύστε με μια κουταλιά γλάσο το κάθε ένα και διακοσμήστε με μισό καρύδι.(τα υλικά είναι για 15 μικρά κεκάκια περίπου)

Saturday, November 10, 2007

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΗΛΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ





 
μήλα κόκκινα 3
χυμό λεμόνι 1 σφηνάκι
λικέρ πορτοκάλι 2 σφηνάκια

αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 2 κούπες
ζάχαρη 1 κούπα
βούτυρο μαλακό 1/2 κούπα
αυγά 2
γάλα 1 σφηνάκι
μπέικιν πάουντερ 3 κ.γ.

βούτυρο 1 κ.σ.
αλεύρι 3 κ.σ.
ζάχαρη 3 κ.σ.
1/2 κούπα καρύδια
1/2 κούπα αμύγδαλο φιλέ
κανέλα


Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε κυβάκια. Βράστε τα με τον χυμό λεμόνι και το λικέρ μέχρι να μαλακώσουν και αφήστε τα να κρυώσουν.
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσει και ρίξτε τα αυγά, το γάλα και την βανίλια. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά. Βάλτε και τα μήλα στο μίξερ. Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν και βάλτε το κ αυτό στο μείγμα, κουταλιά κουταλιά. Χτυπήστε τα  λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Βάλτε σε ένα multi τους ξηρούς καρπούς, την ζάχαρη, το αλεύρι την κανέλα και το βούτυρο και χτυπήστε για λίγο να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μία στρογγυλή φόρμα . Αδειάστε πρώτα την ζύμη του κέικ και πασπαλίστε με το μείγμα ξηρών καρπών. Ψἠστε στους 170 c για 1 ώρα.

Tuesday, November 6, 2007

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ


μελιτζάνα
κολοκύθι
ρόκα
ντομάτα
μοτσαρέλα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Κόψτε την μελιτζάνα ρε ροδέλες και αλατίστε καλά. Αφήστε τις ροδέλες σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε με αρκετό νερό να φύγει το αλάτι και στεγνώστε σε απορροφητικό χαρτί. Κόψτε το κολοκύθι και την ντομάτα σε ροδέλες. Τοποθετήστε τις ροδέλες μελιτζάνας και τις ροδέλες από το κολοκύθι σε ένα ταψί φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε από τον φούρνο και στρώστε εναλλάξ μια ροδέλα μελιτζάνας , κολοκύθι, ντομάτα και τέλος βάλτε ένα κομμάτι μοτσαρέλα. Βάλτε στον φούρνο και ψήστε μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα. Σερβίρετε με ρόκα.

Sunday, November 4, 2007

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΥΡΙ





μαρούλι iceberg
μαρούλι σγουρό
μαρούλι κόκκινο
ρόκα
κάρδαμο φρέσκο
ντοματάκια
καπνιστό τυρί μετσοβόνε
κρουτόν
ελαιόλαδο 1/2 φλ.
λεμόνι 3 κ.σ.
μέλι 1 κ.σ
μουστάρδα 1 κ.σ.
αλάτι, πιπέρι


Πλύντε και ψιλοκόψτε όλα τα σαλατικά. Αφήστε τα να στραγγίσουν καλά. Βάλτε τα σε σαλατιέρα και προσθέστε τα ντοματάκια, τα κρουτόν και το τυρί κομμένο σε κυβάκια. Βάλτε σε ένα σεικερ το λάδι , το λεμόνι, το μέλι και την μουστάρδα και ανακατέψτε καλά. Περιχύστε με την σάλτσα την σαλάτα και αλατοπιπερώστε.