Saturday, December 29, 2007

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ



έτοιμα μικρά ταρτάκια 25
κρέμα γάλακτος 125 ml
άχνη 1 κ.σ.
αλάτι 1 πρέζα
βούτυρο μαλακό 55 γρ.
κουβερτούρα 225 γρ.
γάλα πλήρες 50 ml
καρυδόψιχα 1/2 κούπα
καρύδια ολόκληρα για διακόσμηση


Βάλτε την κρέμα γάλακτος, την άχνη και ελάχιστο αλάτι, σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να πάρει μια βράση. Κόψτε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια με ένα μαχαίρι ή στο multi. Μόλις το μείγμα βράσει, αποσύρετε από την φωτιά και ρίξτε την σοκολάτα και το βούτυρο. Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφήστε το σοκολατένιο μείγμα να κρυώσει ελαφρά και ρίξτε το μισό γάλα. Κάποιες φορές φαίνεται σαν να μην έχει δέσει, αφήστε το να κρυώσει παραπάνω, ρίξτε το υπόλοιπο γάλα και την καρυδόψιχα Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο και απαλό. Αφήστε το να κρυώσει τελείως . Γεμίστε μ΄ ένα κουτάλι τα ταρτάκια προσεχτικά και γαρνίρετε με ολόκληρα καρύδια ή μικρά σοκολατάκια. Αφήστε τα για 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρετε. 

Thursday, December 27, 2007

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ



σαλάτα σγουρή 1
σαλάτα μοβ 1
μπρόκολο ψιλοκομμένο 1 κούπα
κολοκύθι 1
καρότα 2
πιπεριά κόκκινη και κίτρινη
αγγούρια ροδέλες 2
ντοματάκια 10
φινόκιο ψιλοκομμένο 1/2 κούπα
ραπανάκια ροδέλες 4-5
σπόρους ροδιού 1/2 κούπα
κρουτόν 1/2 κούπα
αυγά ορτυκιού 4-5
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
χυμό λεμόνι 1 σφηνάκι
μουστάρδα 1 κ. σ.
μέλι 1 κ. σ.
αλάτι, πιπέρι


Κόψτε τις σαλάτες σε χοντρά κομμάτια και βάλτε τις σε μια σαλατιέρα. Κόψτε τα καρότα και το κολοκύθι και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια λεπτά και βάλτε τα πάνω από τις σαλάτες. Προσθέστε τα αγγούρια, τα ντοματάκια, τα ραπανάκια, το μπρόκολο και το φινόκιο. Τέλος βάλτε τα κρουτόν , τα αυγά και το ρόδι. Χτυπήστε σε ένα σέικερ το λάδι, τον χυμό, την μουστάρδα, το μέλι και αλατοπίπερο και περιχύστε την σαλάτα.

Monday, December 24, 2007

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ







φύλλο κουρού 1
μήλα μέτρια κομμένα σε κυβάκια 3
ζάχαρη 1/2 κούπα
βούτυρο λιωμένο 1/4 κούπας
κόρν φλάουρ 1/2 κ.σ.
καρύδια 1/2 κούπα
σταφίδες 1/4 κούπας
κανέλα
μοσχοκάρυδο
άχνη

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο, τα μήλα, την ζάχαρη, το κόρν φλάουρ, τα καρύδια ,τις σταφίδες, την κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε και ψήστε σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν πήξει η σάλτσα και δεν έχει υγρά , η γέμιση είναι έτοιμη. Ανοίξτε το φύλλο κουρού και στρώστε την γέμιση στο κέντρο, αφήνοντας πάνω,  δεξιά και αριστερά αρκετή ζύμη. Διπλώστε πρώτα το επάνω φύλλο ώστε να καλύψει λίγη γέμιση και έπειτα χωρίστε την ζύμη δεξιά και αριστερά σε ίσες λωρίδες και σκεπάστε την γέμιση εναλλάξ με τις λωρίδες . Πατήστε στις ενώσεις να κλείσουν καλά. Φτιάξτε με αυτόν τον τρόπο ένα μακρύ ρολό. Βάλτε το σε βουτυρωμένο ταψί και ψήστε στους 175 c για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρετε με άχνη και κανέλα 

Sunday, December 23, 2007

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΡΕΒΥΘΙΑ



χοιρινό μπούτι 800 γρ. σε κύβους
ρεβίθια 350 γρ.
ντομάτες τριμμένες 400 γρ.
κρεμμύδι 1
σκόρδο 1 σκ.
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Αφήστε τα ρεβίθια ένα βράδυ σε νερό να φουσκώσουν. Πλύντε τα , στραγγίστε τα και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και βράστε τα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν καλά. Όταν είναι έτοιμα, σουρώστε τα και κρατήστε το νερό που έβρασαν. Σοτάρετε το κρέας σε 5-6 κ. σ. λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα, έπειτα ρίξτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, και μόλις ροδίσουν  βάλτε την ντομάτα, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Μόλις πάρει βράση, ρίξτε τα ρεβίθια και αρκετό από το ζουμί που έχετε κρατήσει, τόσο ώστε να σκεπάζει το φαγητό. Ανακατέψτε καλά και βράστε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτοντας και άλλο ζωμό αν χρειαστεί. Το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν μείνει με την σάλτσα του, δεν πρέπει να είναι ούτε σούπα ούτε πολύ στεγνό. 

Thursday, December 20, 2007

ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΡΟΔΙ




αλεύρι που φουσκώνει 3 κούπες
ζάχαρη 2 κούπες
βούτυρο μαλακό 1 κούπα
αυγά 4
γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ.
γάλα 1/2 κούπα
βανίλια 1
άχνη 1/2 κούπα
γάλα 1-2 κ.γ.
σπόρους ροδιού 1/2 κούπα


Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε τα αυγά ένα ένα. Βάλτε το γιαούρτι και την βανίλια, χτυπήστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά .Προσθέστε λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Βάλτε λίγους σπόρους ροδιού και ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και αδειάστε την ζύμη. Ψήστε το κέικ στους 170 c για 1 ώρα. Όταν το κέικ είναι έτοιμο αφήστε το να κρυώσει και ετοιμάστε το γλάσο. Ανακατέψτε την άχνη με το γάλα μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Περιχύστε το κέικ με το γλάσο και διακοσμήστε με τους σπόρους του ροδιού. 

Tuesday, December 18, 2007

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΩΜΟ



αλεύρι 2 1/2 κούπες
βούτυρο κρύο 3/4 κούπας
αλάτι 1/2 κ.γ.
κρύο νερό 6 κ. σ.
κατίκι Δομοκού 400 γρ.
καπνιστό σολωμό 150 γρ.
άνηθο ψιλοκομμένο

Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίψτε με τα δάχτυλα να δημιουργηθούν χοντρά τρίμματα. Βάλτε το νερό και δουλέψτε ελαφρά να γίνει μια μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Έπειτα ανοίξτε το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια με ένα πλάστη. Θα χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι αν κολλάει η ζύμη στον πλάστη. Κόψτε στρογγυλά κομμάτια ζύμης, σε μέγεθος που να χωράνε στην φόρμα σας. Στρώστε ομοιόμορφα ώστε το πάχος να είναι ίδιο παντού και κάντε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι στην μέση κάθε τάρτας. Αφήστε τες στην φόρμα μέσα στο ψυγείο για 30 λεπτά . Ψήστε τα ταρτάκια στους 200  c για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. 
Ανακατέψτε το κατίκι με τον άνηθο και βάλτε από μια κουταλιά σε κάθε ταρτάκι. Κόψτε λωρίδες από τον σολωμό , τυλίξτε σε ροδέλα και διακοσμήστε τα ταρτάκια. 

Sunday, December 16, 2007

ΣΤΗΘΟΣ ΠΑΠΙΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ




στήθος πάπιας 2 κομμάτια (350 γρ. το καθένα)
πορτοκάλια 2
χυμός πορτοκάλι 1 σφηνάκι
αλάτι
πιπέρι


Τα στήθη πρέπει να είναι λεπτά για να ψηθούν ομοιόμορφα, εάν είναι πολύ χοντρά κόψτε σε μικρότερα φιλέτα. Χαράξτε τα στήθη της πάπιας από την πλευρά που είναι το λίπος. Αλατοπιπερώστε τα και από τις δύο πλευρές. Κόψτε τα 2 πορτοκάλια σε κυβάκια και πάρτε μόνο το φιλέτο. Σοτάρετε το κρέας αρχικά από την πλευρά που είναι το λίπος, χωρίς καθόλου λάδι ή βούτυρο γιατί θα βγάλει αρκετό από το λίπος της η πάπια. Σοτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία και από τις δύο πλευρές να ψηθεί καλά το κρέας. Όταν τα στήθη της πάπιας είναι έτοιμα βάλτε τα κυβάκια από το πορτοκάλι, ανακατέψτε καλά και ρίξτε τον χυμό πορτοκάλι. Αφήστε για 2 με 3 λεπτά στην φωτιά και σερβίρετε κάθε στήθος πάπιας με κομματάκια πορτοκάλι και περιχύστε με λίγη σάλτσα.

Saturday, December 15, 2007

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ




ρύζι αρμπόριο 1 κούπα
κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
φινόκιο ψιλοκομμένο 1/2  κούπα
ντομάτα σε κυβάκια 1/2 κούπα
σαφράν
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
βούτυρο
νερό 3 κούπες


Σε 3 κούπες ζεστό νερό, διαλύστε μια πρέζα σαφράν. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το φινόκιο σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν ξανθίνουν προσθέστε την φρέσκια ντομάτα σε κυβάκια και αφήστε 1-2 λεπτά να σοταριστεί. Βάλτε το αρμπόριο (μπορείτε να βάλετε και ρύζι καρολίνα), ανακατέψτε καλά και ρίξτε την μία κούπα νερό. Αλατίστε το φαγητό. Βράστε το ρύζι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό και προσθέστε την δεύτερη κούπα. Ανακατέψτε το ρύζι κατά διαστήματα. Μόλις απορροφήσει και το υπόλοιπο νερό, βάλτε και την τελευταία κούπα. Όταν το ρύζι έχει απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά, κατεβάστε από την φωτιά προσθέστε 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Σερβίρετε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Friday, December 14, 2007

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ




ταλιατέλες 500 γρ.
μπέικον 200 γρ.
λιαστές ντομάτες 10-15
σκόρδο 2 σκ.
κρεμμύδι 1
μαϊντανό ψιλοκομμένο
μπούκοβο γλυκό
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Βράστε τις ταλιατέλες και κρατήστε λίγο από το νερό που έβρασαν. Σοτάρετε το μπέικον ψιλοκομμένο σε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο Μόλις ροδίσει και το κρεμμύδι, ρίξτε τις λιαστές ντομάτες, το μπούκοβο και τον μαϊντανό Ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Στραγγίστε τα μακαρόνια (κρατήστε 1 σφηνάκι από το νερό που έβρασαν) και ρίξτε τα στην σάλτσα μαζί με το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Σερβίρετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, φρέσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα.

Thursday, December 13, 2007

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ



μοσχαρίσιο κρέας από μπούτι 1 1/2 κιλό
κρεμμύδια 2
λιαστές ντομάτες 1/2 κούπα
λευκό κρασί 1 κούπα
σκόρδο 2 σκ.
1/2 κ.σ. αλεύρι
ελαιόλαδο 4-5 κ.σ.
γαρίφαλο
μπαχάρι
μαϊντανό
νερό 1 κούπα


Κόψτε  το κρέας σε κυβάκια και σοτάρετε στο ελαιόλαδο (σε μέτρια θερμοκρασία) και μόλις αρχίζει και παίρνει  χρώμα προσθέστε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Αλατοπιπερώστε και μόλις ξανθίνει και το κρεμμύδι σβήστε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ , προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο, μια πρέζα γαρίφαλο και 3-4 κόκκους μπαχάρι. Πασπαλίστε το φαγητό με το αλεύρι, ανακατέψτε και προσθέστε το νερό. Αφήστε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 - 1 1/2 ώρα. Στα τελευταία 10 λεπτά βάλτε τις λιαστές ντομάτες και το μαϊντανό Σερβίρετε το φαγητό με ρύζι ή κους κους. Τα υλικά είναι για 6 μερίδες.

Tuesday, December 11, 2007

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ




σπαγγέτι 500 γρ.
σολωμό καπνιστό 200 γρ.
κρέμα γάλακτος light 250 ml
βότκα 1 σφηνάκι
κρεμμύδι 1
σκόρδο 1 σκ.
άνηθο 3 κ.σ.
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Βράστε τα μακαρόνια al dente και κρατήστε 1/2 φλ. από το νερό που έβρασαν. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο σε ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία. Σβήστε με την βότκα και όταν εξατμιστεί προσθέστε τον σολωμό σε μικρά κομμάτια. Σοτάρετε για 2 λεπτά, να αλλάξει χρώμα και προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το νερό από τα μακαρόνια και τον άνηθο. Αφήστε να πάρει μια βράση σε χαμηλή θερμοκρασία, 5 λεπτά περίπου και βάλτε τα μακαρόνια στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά να πάει η σάλτσα παντού. Σερβίρετε με παρμεζάνα και φρέσκο πιπέρι. Μπορείτε να κρατήσετε λίγο καπνιστό σολωμό και να διακοσμήσετε το πιάτο.

Saturday, December 8, 2007

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ




μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς 800 γρ.
ψίχουλα ψωμιού 2 φέτες
κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
αυγό 1
ρίγανη, κύμινο
μανιτάρια 300 γρ.
ντομάτες ώριμες τριμμένες 4
μοτσαρέλα 2 μπάλες
βασιλικό φρέσκο
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι


Ανακατέψτε σε ένα μπολ τον κιμά με τα ψίχουλα, τα μυρωδικά, το αυγό, το κρεμμύδι, 2 κουταλιές λάδι και αλατοπίπερο. Ζυμώστε με βρεγμένα χέρια να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πλάστε τους κεφτέδες. Τηγανίστε σε αντικολλητικό τηγάνι με 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές , προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα και βάλτε λίγο λάδι ακόμα. Όταν τα μανιτάρια μαλακώσουν ρίξτε και την τριμμένη ντομάτα, αλάτοπίπερο και αφήστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά. Βγάλτε από το τηγάνι το φαγητό και μεταφέρετε σε ένα πυρέξ. Βάλτε την μοτσαρέλα σε κομμάτια πάνω από το φαγητό και λίγο φρέσκο βασιλικό και ψήστε στον φούρνο στους 200 c για 30 λεπτά, να δέσει η σάλτσα και να λιώσει η μοτσαρέλα. Σερβίρετε με ζυμαρικά ή ρύζι.

Thursday, December 6, 2007

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ Ή NO-KNEAD BREAD

αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κούπες
μαγιά ξερή 1/2 κουτ. γλ.
αλάτι 1 κουτ. γλ.
χλιαρό νερό 1+1/4 κούπας
1 γάστρα ή άλλο ακεύος με καπάκι


Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι, την μαγιά και το αλάτι

Προσθέστε 1 κούπα χλιαρό νερό και ανακατέψτε να γίνει μια
μάζα. Προσθέστε λίγο νερό ακόμα αν χρειαστεί για να
ενωθούν καλά τα υλικά. Μην ζυμώσετε καθόλου το μείγμα.

Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να μείνει για 12 - 14 ώρες μέσα στο μπολ

Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν έχει κάνει στην επιφάνεια της λίγες φουσκαλίτσες.

Βάλτε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια (περίπου μισό φλιτζάνι) και αδειάστε την ζύμη από το μπολ Αναδιπλώστε την μια - δυο φορές , να πάει το αλεύρι παντού και να μην κολλάει στα χέρια

Βάλτε λίγο αλεύρι σε μια βαμβακερή πετσέτα και ακουμπήστε την ζύμη. Σκεπάστε την με μια άλλη πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 2 ώρες.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 c. Όση ώρα προθερμαίνετε τον φούρνο βάλτε μέσα ένα πήλινο σκεύος με καπάκι ή μια γάστρα να ζεσταθεί.

Βγάλτε την γάστρα από τον φούρνο προσεχτικά και ακουμπήστε επάνω την ζύμη. Κλείστε το καπάκι και ψήστε το ψωμί στους 220 c για 30 λεπτά, έπειτα βγάλτε το καπάκι και ψήστε άλλα 20 λεπτά, (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Την συνταγή δημοσίευσε η εφημερίδα
New York Times με την ονομασία
N0-Knead Bread.

Wednesday, December 5, 2007

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ




ρόκα 2 ματσάκια
πορτοκάλι 1
μοτσαρέλα buffalo 1 μπάλα
ρόδι 2 κ.σ.
χυμό λεμόνι 2 κ.σ.
ελαιόλαδο 4 κ.σ.
αλάτι, πιπέρι
μπαλσάμικο


Σε ένα σέικερ βάλτε το χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και ανακαινίστε καλά Κόψτε την ρόκα σε χοντρά κομμάτια και ανακατέψτε την πολύ καλά με το την σος. Βάλτε την σε μια σαλατιέρα και προσθέστε το πορτοκάλι σε κυβάκια (μόνο την ψίχα) την μοτσαρέλα σε κομμάτια και το ρόδι. Ραντίστε με λίγες σταγόνες μπαλσάμικο και σερβίρετε. Μπορείτε να προσθέσετε στην σαλάτα, φέτες προσούτο και παρμεζάνα.