Friday, January 11, 2008

ΨΩΜΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΛΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ




αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κούπες
αλεύρι ολικής άλεσης 1 1/2 κούπα
μαγιά 1 κ.γ. γεμάτη
αλάτι 1 κ.γ.
μέλι 3 κ.σ.
ελαιόλαδο 3 κ.σ.
χλιαρό νερό 1 1/4 κούπας
ελιές σε ροδέλες 1/2 κούπα
λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη 1/2 κούπα
κρόκο 1
ρίγανη ή θυμάρι


Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, την μαγιά και το αλάτι και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μέλι, το ελαιόλαδο και το νερό σιγά σιγά και αρχίστε να ανακατεύετε καλά. Ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά , να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Προσθέστε νερό ή αλεύρι αν χρειαστεί. Μεταφέρετε την ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ, καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει περίπου 2 ώρες. Ανοίξτε την ζύμη με τα χέρια σε μακρόστενο φύλλο και πασπαλίστε με τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες και ρίγανη. Τυλίξτε το φύλλο σε μακρύ ρολό. Βάλτε το σε λαδωμένο ταψί, σκεπασμένο με μια πετσέτα  και αφήστε το φουσκώσει 1 ώρα. Αλείψτε το με το κροκάδι , το οποίο θα το ανακατέψτε με λίγο νερό και ψήστε στους 200 c για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρετε την ίδια μέρα ή διατηρήστε το σε πλαστική μεμβράνη στην κατάψυξη.

No comments: