Thursday, January 31, 2008

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ





σφολιάτα 2 φύλλα
γάλα 2% λιπαρά 2 κούπες
ζάχαρη 1/2 κούπα
κρόκους 2
σιμιγδάλι 1/4 κούπας
βανίλια 1
άχνη, κανέλα


Βράστε την μια κούπα γάλα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, μια κούπα κρύο γάλα και τους κρόκους. Ανακατέψτε σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέστε το ζεστό γάλα στο μείγμα Βράστε την κρέμα μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν πήξει, κατεβάστε από την φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε την βανίλια. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά.
Ανοίξτε την σφολιάτα με λίγο αλεύρι και ένα πλαστή. Κόψτε τα δυο φύλλα στρογγυλά και κατόπιν χωρίστε τα σε οχτώ τρίγωνα. Βάλτε σε κάθε τρίγωνο από μια κουταλιά κρέμα και κλείστε τα σφιχτά , ξεκινώντας από την πλευρά της γέμισης πηγαίνοντας προς το κέντρο, ώστε να δημιουργηθούν μικρά κρουασάν. Ψήστε τα σε αβουτύρωτο ταψί στους 220 c για 15-20 λεπτά. Πασπαλίστε με άχνη και κανέλα, σερβίρετε όσο είναι ζεστά.
*Μπορείτε να βάλετε στην γέμιση μερέντα ή τυρί και ζαμπόν.

Tuesday, January 29, 2008

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ



κούς κούς 1 κούπα
ζωμό λαχανικών χλιαρό 2 κούπες
καρότο 1
μισό κολοκύθι
μισό κρεμμύδι
μανιτάρια 1/2 κούπα
φινόκιο 1/2 κούπα
ντομάτα τριμμένη 1/2 κούπα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
τριμμένη παρμεζάνα 2 κ. σ.
βούτυρο 1 κ. σ.

Ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά. Σοτάρετε σε 3-4 κ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το φινόκιο. Προσθέστε το καρότο, το κολοκύθι και τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να ξανθίνουν. Βάλτε το κούς κούς, την ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατέψτε καλά για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέστε τον ζωμό. Ανακατέψτε μέχρι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Κατεβάστε από την φωτιά και βάλτε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατέψτε το φαγητό και σερβίρετε ως συνοδευτικό ή βάλτε κυβάκια ψητό κοτόπουλο και σερβίρετε ως κυρίως πιάτο.

Saturday, January 26, 2008

ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ



κουνέλι σε μερίδες 1 κιλό
ντομάτα τριμμένη 250 γρ.
μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι 1/2 κούπα
μανιτάρια αποξηραμένα 1 κούπα
λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα
σκόρδο 2 σκ.
κρεμμύδι 1
ελαιόλαδο 1/4 κούπας
αλάτι, πιπέρι

μαρινάτα:
λευκό κρασί 1/2 κούπα
σκόρδο 2 σκ.
θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο

Βάλτε από το προηγούμενο βράδυ  τα κομμάτια του κουνελιού σε ένα μπολ μαζί με το κρασί, τις 2 σκ. σκόρδο και τα μυρωδικά και αφήστε τα να μαριναριστούν. Στραγγίστε τα κομμάτια και πετάξτε την μαρινάτα. Μουλιάστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε νερό για 15-20 λεπτά, να μαλακώσουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρέας να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές. Προσθέστε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο. Βάλτε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώστε το φαγητό. Αφήστε για 10 λεπτά να σοταριστούν όλα μαζί και σβήστε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέστε τις ελιές, την ντομάτα και 1/2 κούπα νερό. Αφήστε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει.

Tuesday, January 22, 2008

ΚΕΙΚ ΜΕ ΦIΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ





αλεύρι που φουσκώνει 150 γρ.
ζάχαρη 250 γρ.
βούτυρο μαλακό 225 γρ.
αυγά 4
φιστίκια Αίγινας ανάλατα 220 γρ.


Αλέστε τα φιστίκια Αίγινας σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Χτυπήστε σε μίξερ το βούτυρο, προσθέστε την ζάχαρη και χτυπήστε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε και την σκόνη από τα φιστίκια και συνεχίστε το χτύπημα να γίνει το μείγμα σαν κρέμα. Ρίξτε και τα αυγά ένα-ένα. Σταματήστε το μίξερ και με ένα κουτάλι ρίξτε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά. Αδειάστε το μείγμα σε μια μακρόστενη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και αφήστε την για 1 ώρα στο ψυγείο. Ψήστε στους 170 c για 30 λεπτά, χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 160 και ψήστε άλλη 1 ώρα. Όταν κρυώσει το κέικ, φτιάξτε λίγο γλάσο με άχνη και γάλα και περιχύστε το .Πασπαλίστε με σκόνη και κομματάκια από φιστίκι.(το γλάσο θα βοηθήσει να κολλήσει το φιστίκι στην επιφάνεια του κέικ).

Wednesday, January 16, 2008

ΜΗΛΟΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ




ζάχαρη 1 κούπα
αυγά 2
γιαούρτι 2% λιπαρά 1 κούπα
γάλα 1/4 κούπας
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
αλεύρι που φουσκώνει 2 κούπες
πολτό μήλου ή μαρμελάδα μήλο

αμύγδαλα τριμμένα 4 κ.σ.
βούτυρο 2 κ.σ.
αλεύρι 2 κ.σ.
ζάχαρη 1 κ.σ.

Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, έπειτα βάλτε το γιαούρτι, το γάλα, το λάδι και συνεχίστε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Βάλτε και το αλεύρι σιγά σιγά. Μοιράστε το μείγμα σε θήκες για μάφινς (γίνονται 12 με 15 κεκάκια). Ανακατέψτε με ένα κουτάλι ή μιξεράκι τα αμύγδαλα, το βούτυρο, το αλεύρι και την ζάχαρη και μοιράστε πάνω σε κάθε κεκάκι λίγο από το μείγμα. Ψήστε στους 170 c για 40 -50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Κόψτε  κάθε κεκάκι στην μέση και γεμίστε το με μια κουταλιά από τον πολτό μήλου ή την μαρμελάδα.

Sunday, January 13, 2008

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


κιμά μοσχαρίσιο 500 γρ.
κιμά χοιρινό 500 γρ.
χλιαρό νερό 1 κούπα
σκόρδο 3-4 σ.κ.
μπαχάρι 1/2 κ.γ.
κύμινο 1/2 κ.γ.
κανέλα μία πρέζα
πιπέρι μία πρέζα
πιπέρι καγιέν μία πρέζα
αλάτι 2 κ.γ.
γιαούρτι στραγγιστό
πάπρικα ή μπούκοβο

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά. Προσθέστε το σκόρδο τριμμένο, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Αρχίστε να ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά , ρίχνοντας κουταλιά-κουταλιά το νερό. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, πλάστε σουτζουκάκια και αλείψτε τε με ελάχιστο λάδι. Ψήστε τα στα κάρβουνα, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε με γιαούρτι το οποίο θα έχετε πασπαλίσει με γλυκιά πάπρικα ή γλυκό μπούκοβο.

Friday, January 11, 2008

ΨΩΜΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΛΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ




αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κούπες
αλεύρι ολικής άλεσης 1 1/2 κούπα
μαγιά 1 κ.γ. γεμάτη
αλάτι 1 κ.γ.
μέλι 3 κ.σ.
ελαιόλαδο 3 κ.σ.
χλιαρό νερό 1 1/4 κούπας
ελιές σε ροδέλες 1/2 κούπα
λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη 1/2 κούπα
κρόκο 1
ρίγανη ή θυμάρι


Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, την μαγιά και το αλάτι και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μέλι, το ελαιόλαδο και το νερό σιγά σιγά και αρχίστε να ανακατεύετε καλά. Ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά , να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Προσθέστε νερό ή αλεύρι αν χρειαστεί. Μεταφέρετε την ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ, καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει περίπου 2 ώρες. Ανοίξτε την ζύμη με τα χέρια σε μακρόστενο φύλλο και πασπαλίστε με τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες και ρίγανη. Τυλίξτε το φύλλο σε μακρύ ρολό. Βάλτε το σε λαδωμένο ταψί, σκεπασμένο με μια πετσέτα  και αφήστε το φουσκώσει 1 ώρα. Αλείψτε το με το κροκάδι , το οποίο θα το ανακατέψτε με λίγο νερό και ψήστε στους 200 c για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρετε την ίδια μέρα ή διατηρήστε το σε πλαστική μεμβράνη στην κατάψυξη.

Tuesday, January 8, 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ



τρυφερά φύλλα σπανάκι
λιαστή ντομάτα
κίτρινη πιπεριά
κοτόπουλο στήθος ψητό
κρουτόν
καρύδια
ελαιόλαδο
μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι


Πλύντε πολύ καλά το σπανάκι και αφήστε το για λίγη ώρα σε ένα μπολ με ξύδι. Ξεπλύνετε καλά και βάλτε το σπανάκι σε ένα μπολ, μαζί με τις λιαστές ντομάτες, την κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια και τα καρύδια. Περιχύστε με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και αλατοπίπερο και ανακατέψτε καλά την σαλάτα. Μεταφέρετε σε μια σαλατιέρα και βάλτε από πάνω το ψητό κοτόπουλο σε κυβάκια και τα κρουτόν.

Sunday, January 6, 2008

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΓΛΑΣΟ





αλεύρι που φουσκώνει 150 γρ.
ζάχαρη 175 γρ.
αυγά 3
κρέμα γάλακτος 75 γρ.
βούτυρο μαλακό 50 γρ.
ρούμι ή τζιν 1 σφ.
ξύσμα από 1 λεμόνι
άχνη 100 γρ.
χυμό από 1 λεμόνι


Σε ένα μίξερ χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και το ξύσμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και σιγά σιγά το αλεύρι. Τέλος ρίξτε το βούτυρο και το ρούμι. Βάλτε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα. Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά και έπειτα ψήστε στους 200 c για 5 λεπτά  και στους 160 c για 40-50 λεπτά. Ανακατέψτε την άχνη με τον χυμό λεμόνι μέχρι να γίνει γλάσο και περιχύστε το κέικ όταν κρυώσει. 

Saturday, January 5, 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ


πράσινα φασολάκια στρογγυλά 400 γρ.
πατατούλες μικρές 6-7
μπέικον 2 φέτες
κρουτόν
ελαιόλαδο
χυμό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Ψιλοκόψτε το μπέικον και σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Βράστε σε άφθονο νερό τα φασολάκια και τις πατατούλες μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα σουρώστε τα και βάλτε τα σε μια σαλατιέρα. Ρίξτε από πάνω το μπέικον και τα κρουτόν . Σε ένα σέικερ ανακατέψτε το λάδι με το χυμό λεμόνι και το αλατοπίπερο και περιχύστε την σαλάτα.

Wednesday, January 2, 2008

ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ ΣΕ ΣΆΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ




φιλέτα γλώσσας 800 γρ.
σκόρδο 2 σκ.
κρασί λευκό 1 φλ.
ντομάτα σε κυβάκια  800 γρ.
πάστα ελιάς 150 γρ.
ντοματάκια μικρά 6-7
κλαράκια δεντρολίβανο
βασιλικό ή μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Ανακατέψτε την πάστα ελιάς με ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό Απλώστε την πάστα στα φιλέτα γλώσσας και τυλίξτε τα σε ρολό, ξεκινώντας από την ουρά. Κλείστε τα με ένα κλαράκι δεντρολίβανο ή με μια οδοντογλυφίδα. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Σβήστε με το κρασί και προσθέστε τις ντομάτες και αλατοπίπερο. Αφήστε την σάλτσα να σιγοβράζει Όταν είναι έτοιμη βάλτε την σε ένα πυρίμαχο ταψί , βάλτε και τα ντοματάκια κομμένα στην μέση και αραδιάστε από πάνω τα ρολά της γλώσσας. Ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα στο φούρνο, στους 180 c για 15-20 λεπτά.