Thursday, February 28, 2008

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ


σφολιάτα 500 γρ.
τριμμένη παρμεζάνα 1 κούπα
ασπράδι αυγού χτυπημένο 1

Ανοίξτε το ένα φύλλο της σφολιάτας με ένα πλάστη και λίγο αλεύρι. Αλείψτε την επιφάνεια τoυ φύλλου με το ασπράδι και πασπαλίστε παντού με την τριμμένη παρμεζάνα. Απλώστε από πάνω το άλλο φύλλο και πιέστε να ενωθούν καλά. Κόψτε την ζύμη σε μακρόστενες λωρίδες, 3 εκ. περίπου η κάθε μια. Στρίψτε απαλά τις λωρίδες, και βάλτε τες σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ψήστε στους 180 c για 18-20 λεπτά.

Tuesday, February 26, 2008

Sunday, February 24, 2008

ΚΕΙΚ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ



αλεύρι που φουσκώνει 250 γρ.
άχνη 250 γρ.
γιαούρτι 2% 200γρ.
αυγά 3
ξύσμα πορτοκάλι

Χτυπήστε τα αυγά με την άχνη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Σταματήστε το μίξερ, βάλτε το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε απαλά με μια πλαστική κουτάλα. Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια μακρόστενη φόρμα και αδειάστε το μείγμα. Ψήστε στους 170 c για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Tuesday, February 19, 2008

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ



ψαρονέφρι φιλέτο κομμένο σε κυβάκια 700 γρ.
μανιτάρια φρέσκα 500 γρ.
καρότο 1
κρεμμύδι 1
σκόρδο 2 σκ.
κρέμα γάλακτος 150 ml.
γλυκό κρασί 1 φλ.
μαϊντανός
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρέας σε 4 κ. σ. ελαιόλαδο. Όταν ροδίσει και από τις δύο πλευρές, βάλτε τα μανιτάρια και το καρότο κομμένο σε ροδέλες. Βάλτε το κρεμμύδι με το σκόρδο ψιλοκομμένα και αλατοπίπερο. Όταν τα λαχανικά σοταριστούν καλά, σβήστε με το κρασί και χαμηλώστε την φωτιά. Αφήστε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και λίγο πριν το τέλος βάλτε την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό Ανακατέψτε και αφήστε να πάρει μια βράση. Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Monday, February 18, 2008

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ



πατάτες μικρές 1 κιλό
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
νερό 1/2 κούπα
χυμό από 1 λεμόνι
δεντρολίβανο φρέσκο 3 κλαράκια
αλάτι χοντρό
πιπέρι


Καθαρίστε τις πατάτες και βάλτε τις σε ένα ταψί ή πυρέξ. Ρίξτε το νερό, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Πασπαλίστε με το χοντρό αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάλτε τέλος το δεντρολίβανο και κρατήστε λίγο για την γαρνιτούρα. Ψήστε στους 220 c με αέρα, γυρνώντας τις πατάτες 2 με 3 φορές ώστε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.

Thursday, February 14, 2008

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ VALENTINE'S DAY






...I can't take my eyes off you...

παντεσπάνι:
αλεύρι που φουσκώνει 130 γρ.
κακάο 30 γρ.
ζάχαρη 130 γρ.
αυγά 5

Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν.Κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο και βάλτε το στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάλτε το μείγμα σε ένα τσέρκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο 20-22 εκ. Ψήστε στους 170 c για 30 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει καλά και κόψτε το προσεχτικά στην μέση ώστε να γίνουν 2 δίσκοι.


κρέμα:
κουβερτούρα 250 γρ. τεμαχισμένη
κρέμα γάλακτος 400 γρ. 35% λιπαρά

Βράστε 250 γρ. κρέμα γάλακτος, ρίξτε την πάνω από την κουβερτούρα και ανακατέψτε με μία σπάτουλα μέχρι να λιώσει Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά. Χτυπήστε στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα (150 γρ.) σε παχύρρευστη μορφή, να είναι σαν γιαούρτι και όχι σαν σαντιγί. Βάλτε την κρέμα στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατέψτε.


συναρμολόγηση:
Βράστε 150 γρ. νερό με 50 γρ. ζάχαρη για 2 λεπτά να γίνει σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει. Βάλτε στο τσέρκι την μία βάση από το παντεσπάνι και αλείψτε την με το μισό σιρόπι. Βάλτε την μισή κρέμα σοκολάτας, φράουλες σε κομματάκια και καβουρντισμένα αμύγδαλα (ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει). Κλείστε με το δεύτερο παντεσπάνι, αλείψτε με το υπόλοιπο σιρόπι και στρώστε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας. Αφήστε την τούρτα ένα βράδυ στο ψυγείο να παγώσει και να δέσουν τα υλικά. Διακοσμήστε με φρούτα, σοκολατάκια, μπισκότα, καραμελίτσες κτλ.

Sunday, February 10, 2008

ΑΛΜΥΡΑ MUFFINS ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΦΕΤΑ




αλεύρι που φουσκώνει 3 κούπες
βούτυρο 1 κούπα
γιαούρτι 2% 200 γρ.
4 μεγάλα αυγά
σόδα 1/4 κ.γ.
κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 1
κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1/2 κούπα
φέτα 1/2 κούπα
μπέικον ψιλοκομμένο 1/2 κούπα
κέτσαπ 1 κ.σ.
αλάτι 1 κ.γ.


Βάλτε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, το γιαούρτι, τα αυγά, το αλεύρι και την σόδα. Ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Προσθέστε την κεφαλογραβιέρα, την φέτα, το μπέικον, την πιπεριά, το αλάτι και την κέτσαπ. Σταματήστε το μίξερ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι, να ομογενοποιηθεί πολύ καλά το μείγμα και προσθέστε λίγο γάλα αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή (θα πρέπει να είναι σαν ζύμη κέικ). Μοιράστε την ζύμη σε χαρτάκια για muffin, γίνονται 18 με 20 κεκάκια.Ψήστε στους 180 c για 30-35 λεπτά.

Friday, February 8, 2008

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ





ρύζι αρμπόριο 1 κούπα
ζωμό λαχανικών 3 κούπες
κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
κόκκινη πιπεριά μισή ψιλοκομμένη
κίτρινη πιπεριά μισή ψιλοκομμένη
πράσινη πιπεριά μισή ψιλοκομμένη
λιαστές ντομάτες 10 ψιλοκομμένες
φρέσκια ντομάτα τριμμένη 1/2 κούπα
γαρίδες καθαρισμένες μέτριες 1 κούπα
ελαιόλαδο
βούτυρο 1 κ. σ.
παρμεζάνα 2 κ.σ.
λευκό κρασί 1/2 κούπας


Σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λίγο ελαιόλαδο και όταν ροδίσουν βάλτε το ρύζι. Ανακατέψτε για 2 λεπτά και σβήστε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, βάλτε 1 1/2 κούπα από τον ζωμό και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί. Έπειτα βάλτε τον υπόλοιπο ζωμό, την τριμμένη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες , τις γαρίδες και αλατοπίπερο. Αφήστε το φαγητό να βράσει σε μέτρια θεμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Σβήστε το φαγητό, βάλτε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε αμέσως.

Sunday, February 3, 2008

ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ


αλεύρι που φουσκώνει κοσκινισνένο 3 κούπες
αμύγδαλα ψημένα και αλεσμένα 200 γρ.
μαλακό βούτυρο 1 κούπα
άχνη 1 κούπα
αυγά 2
βανίλια 1
κουβερτούρα 100 γρ.
μερέντα


Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και την άχνη, να αφρατέψουν. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά και την βανίλια. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και σταματήστε το μίξερ. Βάλτε το αλεύρι και το αλεσμένο αμύγδαλο, ανακατέψτε με ένα κουτάλι και έπειτα με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά και να μην κολλάει στα χέρια. Ανοίξτε την ζύμη με ένα πλάστη σε πάχος 0,3 εκ. περίπου και κόψτε με κουπ-πατ τα μπισκότα. Βάλτε τα σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί φούρνου και ψήστε στους 180 c για 15-17 λεπτά περίπου. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Γεμίστε τα μπισκότα με μερέντα ή μαρμελάδα. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρι και διακοσμήστε τα μπισκότα. Γίνονται 40 μονά μπισκότα περίπου.

Friday, February 1, 2008

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ



φιλέτο από μπούτι γαλοπούλας 1 κιλό
πιπεριά κόκκινη
πιπεριά πράσινη
πιπεριά κίτρινη
κολοκύθι 1 μεγάλο
μανιτάρια 500 γρ.
μέλι 2 κ.σ.
μουστάρδα 2 κ.σ.
λευκό κρασί 1/2 κούπα
ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι


Ανακατέψτε καλά το μέλι, την μουστάρδα και την ρίγανη, μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι. Κόψτε το κρέας σε μερίδες και αλείψτε το με το μείγμα. Κόψτε το κολοκύθι σε ροδέλες, τις πιπεριές και τα μανιτάρια  σε χοντρά κομμάτια. Βάλτε το κρέας και τα λαχανικά σε ένα ταψί ή πυρέξ, αλατοπιπερώστε, ραντίστε με το κρασί και λίγο λάδι. Ψήστε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, στους 200 c με αέρα για 30 λεπτά και έπειτα βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε άλλα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας.