Saturday, March 29, 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ




κους κους 150 γρ.
γαρίδες 200 γρ.
αγγουράκι 1
τοματάκια 10
κρεμμύδι 1/2
κίτρινη πιπεριά 1/2
ελιές χωρίς κουκούτσι 7-8
φέτα 100 γρ.
μαιντανό
μουστάρδα
ελαιόλαδο
χυμό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Βράστε τις γαρίδες σε 2 φλιτζάνια νερό. Όταν είναι έτοιμες, σουρώστε το νερό κι κρατήστε το. Βάλτε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το κους κους και το νερό απο τις γαρίδες σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να το απορροφήσει και να μαλακωσει (δοκιμάστε και προσθέστε νερό αν χρειαστεί). Βγάλτε το κους κους από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Ψιλοκόψτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε τα με το κους κους. Καθαρίστε τις γαρίδες και ψιλοκόψτε τες. Κρατήστε μερικές ολόκληρες για να γαρνίρετε την σαλάτα. Φτιάξτε μία σάλτσα με το λάδι, τον χυμό λεμονιού και λίγη μουστάρδα. Περιχύστε την σαλάτα και σερβίρετε.

Tuesday, March 25, 2008

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ



καλαμάρια 1 κιλό
κρεμμύδι 1
ρύζι Καρολίνα 2/3 κούπας
παρμεζάνα 3 κ. σ.
μανιτάρια φρέσκα 1 κούπα
μαϊντανό
άνηθο
χυμό από 1 λεμόνι
ντομάτες 2
ζάχαρη 1 πρέζα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Καθαρίστε τα καλαμάρια πολύ καλά και ψιλοκόψτε τα πλοκάμια τους. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα πλοκάμια, το τριμμένο κρεμμύδι και όταν ξανθίσουν ελαφρά βάλτε το ρύζι , αλατοπίπερο και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε καλά και σβήστε με το χυμό του λεμονιού. Βάλτε μισό φλ. νερό και αφήστε το ρύζι σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Τέλος βάλτε την παρμεζάνα, ανακατέψτε και γεμίστε τα καλαμάρια με το μείγμα. Κλείστε τα με μια οδοντογλυφίδα για να μην αδειάσει η γέμιση. Σε μία κατσαρόλα βάλτε λίγο λάδι και τις τριμμένες ντομάτες . Όταν πάρουν βράση, βάλτε τα μανιτάρια ολόκληρα, τα γεμιστά καλαμάρια , λίγο νερό (περίπου μισή κούπα, γιατί θα βγάλουν και τα καλαμάρια) ,  και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45 -50 λεπτά μέχρι να "πιούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τα καλαμάρια κομμένα σε λωρίδες, περιχύνοντας με την σάλτσα.

Sunday, March 23, 2008

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙ





κριθαράκι 1 κούπα
σουπιές 2 μεγάλες
μελάνι από τις σουπιές
κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
κόκκινη πιπεριά κυβάκια
ξίδι 1 σφηνάκι
κανέλα 1/2 κ. γ.
δαφνόφυλλα 2
γαρίφαλο 1/4 κ.γ.
μαϊντανό 2 κ. σ.
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά , σε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο. Έπειτα βάλτε τις σουπιές ψιλοκομμένες και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τις σουπιές να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Βάλτε το ξίδι, το μελάνι (περίπου 6 γρ. μελάνι) και μία κούπα χλιαρό νερό, ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το κριθαράκι, την κανέλα, την δάφνη, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε συνέχεια το φαγητό μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό. Μόλις απορροφηθεί βάλτε 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό και συνεχίστε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά. Όταν το φαγητό χυλώσει βάλτε τον μαϊντανό , σβήστε την φωτιά και αφήστε να πιει όλα τα υγρά. Σερβίρετε ζεστό.

Friday, March 21, 2008

ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ



μύδια φρέσκα 500 γρ. 
ελαιόλαδο 3 κ. σ.
σκόρδο τριμμένο 2 σκ.
μαιντανό ψιλοκομμένο  3 κ. σ. 
μουστάρδα 2 κ. σ.
χυμό λεμόνι 2 κ.σ.


Τα μύδια θα πρέπει να είναι κλειστά, αν υπάρχει κάποιο ανοιχτό, πετάξτε το. Πλύντε και καθαρίστε τα πολύ καλά . Τρίψτε το κέλυφος τους με βούρτσα ή σύρμα. Βάλτε τα σε μία κατσαρόλα με ένα ποτήρι  νερό και αφήστε τα να αχνιστούν για 5 λεπτά. Όσα δεν ανοίξουν πετάχτε τα. Αραδιάστε τα σε ένα πιάτο. Σε ένα σέικερ χτυπήστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ραντίστε με την σάλτσα τα μύδια και σερβίρετε όσο είναι ζεστά.

Monday, March 17, 2008

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ




αλεύρι που φουσκώνει κοσκινισμένο 2 κούπες
βούτυρο μαλακό 1/2 κούπα
ζάχαρη 1 κούπα
αυγά 2
γάλα φρέσκο 6-7 κ. σ.
μήλα 4

βούτυρο λιωμένο 1 κ. σ.
ζάχαρη καστανή 2 κ. σ.
κανέλλα 1 κ.γ.

Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μιξερ, να αφρατέψει. Ρίξτε ένα ένα τα αυγά
συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάλτε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα μείγμα αφράτο και απαλό. Βάλτε το σε στρογγυλή βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 32 εκ. Κόψτε τα μήλα σε φετάκια και αραδειάστε τα στην επιφάνεια της ζύμης σε σειρές. Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και την κανέλλα και περιχύστε τα μήλα.Ψήστε στους 170 c για 1 ώρα. Όταν κρυώσει βγάλτε το από την φόρμα και πασπαλίστε με άχνη και κανέλλα.

Saturday, March 15, 2008

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΥΤΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ


μύδια φρέσκα 1 κιλό
λευκό κρασί 2 κούπες
σπαγγέτι 500 γρ.
ντομάτα τριμμένη 500 γρ.
πελτέ 2 κ. σ.
κρεμμύδι 1/2
σκόρδο 2 σκ.
πάπρικα γλυκιά 1 κ. σ.
καυτερή πιπερίτσα 1 μικρή
λευκό κρασί 1/2 κούπα
ελαιόλαδο
αλάτι
βασιλικό

Τα μύδια θα πρέπει να είναι κλειστά, αν υπάρχει κάποιο ανοιχτό, πετάξτε το. Πλύντε και καθαρίστε τα πολύ καλά . Τρίψτε το κέλυφος τους με βούρτσα ή σύρμα. Βάλτε τα σε μία κατσαρόλα με το κρασί και βράστε για 5 λεπτά. Όσα δεν ανοίξουν, πετάξτε τα. Σοτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι σε 3 κ. σ. λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέστε την ντομάτα, τον πελτέ, την πάπρικα, αλάτι και 1/2 κούπα κρασί. Βάλτε και την καυτερή πιπερίτσα ολόκληρη. Σιγοβράστε για 25 λεπτά την σάλτσα. Βγάλτε από τα μισά μύδια το κέλυφος και ρίξτε τα στην σάλτσα 5 λεπτά πριν σβήσετε την φωτιά. Βράστε τα μακαρόνια και ανακατέψτε τα με την σάλτσα. Βγάλτε από την σάλτσα την καυτερή πιπερίτσα και σερβίρετε με ψιλοκομμένο βασιλικό. Γαρνίρετε με τα υπόλοιπα μύδια που έχουν κέλυφος.

Wednesday, March 12, 2008

ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΚΑΙ ΣΦΟΛΙΑΤΑ



στρογγυλά φύλλα σφολιάτας 5
ντομάτα μεγάλη
μελιτζάνα
κολοκύθι
πιπεριά Φλωρίνης ψητή
μοτσαρέλα φρέσκια
τριμμένη παρμεζάνα
ελαιόλαδο

Κόψτε τις μελιτζάνες ρε ροδέλες, αλατίστε καλά και αφήστε τες σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά. Κόψτε την ντομάτα και την μοτσαρέλα σε ροδέλες. Το κολοκύθι και την πιπεριά Φλωρίνης σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια. Βάλτε σε ταψί αντικολλητικό χαρτί και στρώστε τις φέτες μελιτζάνας και το κολοκύθι. Ραντίστε με λάδι και ψήστε στο γκριλ
Βάλτε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και στρώστε τα έτοιμα φύλλα σφολιάτας (χωρίς να τα τρυπήσετε καθόλου). Ψήστε τα στους 200 c μέχρι να ροδίσουν καλά και να φουσκώσουν. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Έπειτα κόψτε τα στην μέση προσεχτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βάλτε ένα φύλλο σφολιάτας για βάση , από πάνω μια ροδέλα ντομάτας, τριμμένη παρμεζάνα, μια ροδέλα μελιτζάνας, τριμμένη παρμεζάνα, κολοκύθι, πιπεριά Φλωρίνης και τέλος ένα κομμάτι μοτσαρέλα. Φτιάξτε και τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο. Βάλτε τα στο γκριλ για 2-3 λεπτά, να λιώσει η μοτσαρέλα. Βγάλτε από τον φούρνο βάλτε και το άλλο κομμάτι σφολιάτας από πάνω και σερβίρετε όσο είναι ζεστά.

Sunday, March 9, 2008

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ



άσπρο ταραμά 200 γρ.
ψωμί ζυμωτό μπαγιάτικο 300 γρ.
αυγοτάραχο 1 κ.σ.
κρεμμύδι μισό
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
χυμό λεμόνι 1/4 κούπας


Βρέξτε την ψίχα του ψωμιού και στύψτε την καλά. Βάλτε σε ένα πολυμίξερ τον ταραμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ψωμί και το αυγοτάραχο. Χτυπήστε το μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Ρίξτε λίγο λίγο το λεμόνι και το λάδι, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα. Βάλτε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο πριν την σερβίρετε. Διακοσμήστε την με κομματάκια αυγοτάραχου.

Thursday, March 6, 2008

ΚΑΜΠΑΝΟΥΛΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ



ζυμαρικά καμπανούλες 500 γρ.
γαρίδες μεγάλες φρέσκες 500 γρ.
ντομάτα τριμμένη 500 γρ.
κέτσαπ 1 κ. σ.
κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
σκόρδο ψιλοκομμένο 1 σκ.
κρασί λευκό 1/2 κούπα
αλάτι, πιπέρι,
ελαιόλαδο
Βράστε τα ζυμαρικά al dente. Καθαρίστε τις γαρίδες και αφήστε το κεφάλι. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε 5 κ. σ. ελαιόλαδο. Όταν ροδίσει βάλτε τις γαρίδες και σοτάρετε για 2 -3 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Μόλις ροδίσουν οι γαρίδες σβήνετε με το κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί , βγάζετε τις γαρίδες. Ρίξτε στο κρεμμυδάκι την ντομάτα, την κέτσαπ , λίγο νερό και αλατοπίπερο. Σιγοβράστε για 20 λεπτά και έπειτα βάλτε τις γαρίδες. Αφήστε για 2-3 λεπτά , σβήστε την φωτιά , βάλτε τα ζυμαρικά με λίγο από το νερό που έβρασαν (περίπου 1 σφηνάκι) στην σάλτσα. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε με φρέσκο μαϊντανό

Saturday, March 1, 2008

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



''someone special is having a birthday''

αλεύρι που φουσκώνει κοσκινισμένο 1 1/2 κούπα
βούτυρο μαλακό 3/4 κούπας
ζάχαρη 1 1/2 κούπας
κακάο κοσκινισμένο 1 κούπα
αυγά 5
γάλα φρέσκο 1/4 κούπας
βανίλια 1
σόδα 1/4 κ.γ.
έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί
ψιλοκομμένα φουντούκια


Βάλτε στο μίξερ όλα τα υλικά και χτυπήστε τα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει μία απαλή ζύμη. Βάλτε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 30 εκ. περίπου. Ψήστε στους 170 c για 1 ώρα. Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει καλά. Κόψτε 2 ή 3 δίσκους. Βάλτε τον ένα δίσκο σε πιατέλα και περιχύστε με λίγο σιρόπι (βράστε 300 γρ. νερό με 100 γρ. ζάχαρη για 2 λεπτά να γίνει σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει). Απλώστε επάνω την έτοιμη κρέμα ή την σαντιγί και τα φουντούκια. Συνεχίστε και με τους άλλους δίσκους το ίδιο.

κρέμα σοκολάτας για επικάλυψη:
κουβερτούρα 250 γρ. τεμαχισμένη
κρέμα γάλακτος 400 γρ. 35% λιπαρά

Βράστε 250 γρ. κρέμα γάλακτος, ρίξτε την πάνω από την κουβερτούρα και ανακατέψτε με μία σπάτουλα μέχρι να λιώσει Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά. Χτυπήστε στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα (150 γρ.) σε παχύρρευστη μορφή, να είναι σαν γιαούρτι και όχι σαν σαντιγί Βάλτε την κρέμα στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατέψτε.
Περιχύστε την τούρτα με την κρέμα σοκολάτας και αφήστε την τούρτα το ψυγείο ένα βράδυ, να σφίξει. Διακοσμήστε με φλούδες άσπρης σοκολάτας, με τρούφα ή ψιλοκομμένα φουντούκια.