Wednesday, April 30, 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ



καρδιά από 1 μαρούλι
ντομάτα 1
κους κους βρασμένο 1/2 κούπα
κάπαρη 1 κ. σ.
αγγούρι 1
γαρίδες βρασμένες 6
καλαμάρια ψητά 2
άνηθο
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
χυμό από 1 λεμόνι
μουστάρδα 1 κ. σ.
μέλι 1 κ. γ.

Βράστε τις γαρίδες, καθαρίστε και ψιλοκόψτε τις. Ψήστε τα καλαμάρια στο γκρίλ και ψιλοκόψτε τα. Βάλτε σε μια σαλατιέρα τα θαλασσινά, το μαρούλι ψιλοκομμένο, την ντομάτα και το αγγούρι σε κυβάκια , το κους κους και την κάπαρη. Φτιάξτε μια σος ανακατεύοντας το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το μέλι, αλατοπίπερο και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Περιχύστε την σαλάτα , ανακατέψτε πολύ καλά και σερβίρετε.

Sunday, April 27, 2008

ΑΡΝΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ



αρνί μπούτι 1 κλό
καρδιές από αγκινάρες 10
γιαούρτι στραγγιστό 1 1/2 κούπα
πατάτες 10
μουστάρδα 1 κ. σ.
ελαιόλαδο 1/2 φλ.
αυγά 2
μαιντανό ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Βράστε τις αγκινάρες σε αλατισμένο νερό για 5'. Σ' ένα κλειστό πήλινο σκεύος ή γάστρα βάλτε το κρέας και τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώστε, προσθέστε το λάδι και το χυμό λεμόνι . Σκεπάστε το σκεύος και ψήστε στους 180-200 C για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20' ακόμα (αν δεν έχει πολλά υγρά το φαγητό, βάλτε λίγο νερό). Χτυπήστε σε ένα μπολ με το σύρμα των αυγών το γιαούρτι, τη μουστάρδα, τα αυγά, το άνηθο και μοσχοκάρυδο, μέχρι να αποκτήσετε μια παχύρρευστη σάλτσα. Τοποθετείστε τις αγκινάρες γύρω από το κρέας και περιχύστε το φαγητό με τη σάλτσα. Αφήστε το φαγητό στο φούρνο 20’ ακόμη, μέχρι να σχηματιστεί μια ξανθοκόκκινη κρούστα. Σερβίρετε αμέσως .

Wednesday, April 23, 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ



μαρούλι 1
φινόκιο 1
σπανάκι 1 κούπα
κουκουνάρι 1 κ.σ.
φρέσκο κρεμμύδι 1
σουσάμι 1 κ.σ.
ελαιόλαδο
λιαστές ντομάτες 10-12

Ψιλοκόψτε το μαρούλι, το φινόκιο, το κρεμμύδι και το σπανάκι. Βάλτε τα σε μια σαλατιέρα. Σοτάρετε το κουκουνάρι και το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Βάλτε τα στην σαλατιέρα. Φτιάξτε μια σος , χτυπώντας σε ένα multi το ελαιόλαδο και τις λιαστές ντομάτες. Περιχύστε την σαλάτα και σερβίρετε.

Sunday, April 20, 2008

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ





αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
βούτυρο μαλακό 1 κούπα
ζάχαρη 1 1/2 κούπα
αυγά 4
κροκάδια 3
γάλα φρέσκο 1/2 κούπα
βανίλιες 2
αλάτι 1/2 κ. γ.
αμμωνία 30 γρ.

Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα - ένα τ' αυγά και τους 2 κρόκους Διαλύστε την αμμωνία στο γάλα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι. Σταματήστε το μίξερ και ζυμώστε με το χέρι, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη μαλακιά κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Πλάστε κορδόνια στο πάχος του μικρού δαχτύλου και τυλίξτε τα σε διάφορα σχήματα. Βάλτε τα σε βουτυρωμένο ταψί, σε απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν. Αλείψτε τα με το 1 κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και ψήστε τα σε φούρνο 180 c, για 20' - 30', μέχρι να ροδίσουν καλά. Φυλάξτε τα σε κουτί που κλείνει καλά για να παραμείνουν τραγανά. Γίνονται 60 με 80 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θα τα κάνετε.

Wednesday, April 16, 2008

ΑΛΜΥΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ



αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. 
βούτυρο μαλακό 100
γρ.
κρόκο 1
παρμεζάνα τριμμένη 80
γρ.
παπαρουνόσπορο 2 κ. γ.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με την παρμεζάνα, ανοίξτε μια λακκούβα στη μέση και βάλτε το βούτυρο σε κομμάτια, τον κρόκο και τον παπαρουνόσπορο. Ζυμώστε καλά και αν η ζύμη σας είναι αρκετά στεγνή προσθέστε λίγο νερό, περίπου 2 κ. σ.. Πλάστε τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα (να γίνει σαν λουκάνικο) , τυλίξτε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για 30'. Βγάλτε την μεμβράνη από τη ζύμη και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τα μπισκότα. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 c για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον παπαρουνόσπορο, με μαύρο σουσάμι. Σερβίρετε τα αλμυρά μπισκότα σαν σνακ με μπύρα ή ποτό.

Saturday, April 12, 2008

ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ



στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά 1 κούπα
κρέμα γάλακτος light 1/2 κούπα
σκόνη ζελατίνα 1 κ.γ.
φράουλες 1/2 κιλό
άχνη 3 κ. σ.


Πολτοποιείστε τις μισές φράουλες σε μπλέντερ .Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπόλ τη ζελατίνα με 1/3 του φλιτζανιού κρύο νερό και αφήστε την 5 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και την ανακατεύετε με τη ζελατίνα, προσέχοντας να διαλυθεί πολύ καλά.Προσθέστε στο μείγμα το γιαούρτι, την άχνη και τον πολτό της φράουλας. Ανακατέψτε πολύ καλά. Μοιράστε τη μους σε ποτήρια ή σε μπολ και βάλτε στο ψυγείο για 2 -3 ώρες μέχρι να σφίξει. Γαρνίρετε με κομμένες ή ολόκληρες φράουλες.

Tuesday, April 8, 2008

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ




ζύμη κουρού
φέτα
ντομάτα
πιπεριά πράσινη
κάπαρη
ρίγανη
Βάλτε την ζύμη κουρού σε ατομικά φορμάκια για τάρτες αφού τα λαδώσετε. Κόψτε σε κυβάκια την ντομάτα, την πιπεριά και την φέτα. Βάλτε μια στρώση με ντομάτα, πιπεριά και κάπαρη. Από πάνω βάλτε την φέτα και πασπαλίστε με ρίγανη. Βάλτε τα ταρτάκια χαμηλά στον φούρνο για να ψηθεί καλά η ζύμη από κάτω και να μην καεί η φέτα. Ψήστε στους 180 c μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη. Σερβίρετε τα ταρτάκια ζεστά.

Saturday, April 5, 2008

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟ



ταλιατέλες 500 γρ.
σολωμό καπνιστό 250 γρ.
μπρόκολο ψιλοκομμένο 1/2 κούπα
πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες 1/2 κούπα
κολοκυθάκι ψιλοκομμένο 1/2 κούπα
μανιτάρια ψιλοκομμένα 1/2 κούπα
κρεμμύδι 1
άνηθο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι,

Βράστε τις ταλιατέλες al dente. Σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ελαιόλαδο και προσθέστε όλα τα λαχανικά. Ανακατέψτε και αφήστε τα να ψηθούν σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα προσθέστε τον σολωμό ψιλοκομμένο και τον άνηθο Ανακατέψτε και αφήστε το σολωμό να ψηθεί περίπου 5 λεπτά. Κατεβάστε από την φωτιά και βάλτε τις ταλιατέλες στην σάλτσα. Προσθέστε ελαιόλαδο, ανακατέψτε καλά τα ζυμαρικά με την σάλτσα και σερβίρετε ζεστά.

Tuesday, April 1, 2008

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ESPRESSO




αλεύρι που φουσκώνει 200 γρ.
ζάχαρη 100 γρ.

αυγά 3
βούτυρο μαλακό 125 γρ.
γάλα φρέσκο 150 γρ.
καρύδια τριμμένα 200 γρ.
κουβερτούρα 100 γρ.

ζάχαρη 100 γρ.
νερό 100 γρ.
espresso 1 φλιτζανάκι

Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρι. Χτυπήστε στο μίξερ την ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν. Ρίξτε το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ Προσθέστε το βούτυρο σε κομμάτια, την σοκολάτα και τέλος τα τριμμένα καρύδια. Βάλτε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα. Ψήστε στον φούρνο στους 170 c για 50-60 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και ξεφορμάρετε. Φτιάξτε ένα σιρόπι, βράστε το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά και μετά βάλτε τον καφέ και ανακατέψτε. Κατεβάστε από την φωτιά και περιχύστε το γλυκό με το ζεστό σιρόπι. Γαρνίρετε με τριμμένο καρύδι.