Friday, May 16, 2008

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ ΑΝΗΘΟΥ



ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα 300 γρ.
γαρίδες μεγάλες 8
κρεμμύδι 1
ξύσμα από 1 λεμόνι
άνηθο 4 κ.σ.
παρμεζάνα 4 κ. σ.
κουκουνάρι 1 κ. σ.
ελαιόλαδο 4 κ. σ.
ζωμό από τις γαρίδες ή λαχανικά  800 ml
βούτυρο 2 κ. σ.

Σε ένα μπλέντερ βάλτε τον άνηθο, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο και τα κουκουνάρια.Πολτοποιήστε τα και αφήστε το πέστο κατά μέρος. Καθαρίστε τις γαρίδες, και ψιλοκόψτε τις. Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι , σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το ρύζι, το ξύσμα λεμονιού, σοτάρετε ελαφρά και βάλτε τις ψιλοκομμένες γαρίδες. Ρίξτε τον μισό ζωμό και αφήστε να απορροφηθεί σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά. Στη συνέχεια προσθέστε και τον υπόλοιπο ζωμό. Όταν το ριζότο μελώσει και είναι έτοιμο βάλτε το πέστο άνηθου, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε αμέσως.

Monday, May 12, 2008

ΕΥΚΟΛΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ





φράουλες ώριμες 1 κιλό
ζάχαρη 200 γρ.


Κόψτε τις φράουλες στην μέση και βάλτε τις σε ένα μπόλ. Ρίξτε από πάνω την ζάχαρη και με ένα multi κάντε τις πολτό. Άμα θέλετε μπορείτε να κρατήσετε και μερικά μεγάλα κομμάτια. Βάλτε τις σε μία κατσαρόλα και αφήστε να πάρουν βράση. Όταν βράσουν, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε την μαρμελάδα να δέσει περίπου 30 λεπτά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να βγάζετε με ένα κουτάλι τον αφρό. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη μοιράστε σε αποστειρωμένα βαζάκια (πλύντε τα με ζεστό σαπουνόνερο και μετά βάλτε τα στο φούρνο, στους 120° για 15 λεπτά) και αναποδογυρίστε τα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα. Φυλάξτε στο ψυγείο. Μπορείτε να την σερβίρετε με κρέπες, ή με παγωτό.

Thursday, May 8, 2008

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ




γάλα φρέσκο πλήρες 1 λίτρο
βανίλιες 2
ζάχαρη 50 γρ.
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
αρμπόριο ή ρύζι γλασέ 100 γρ.
κανέλα
τριμμένο φιστίκι 2 κ. σ.

Σε μια κατσαρόλα βάλτε το γάλα και τις βανίλιες και αφήστε το να βράσει. Όταν πάρει βράση αποσύρετε από την φωτιά και βάλτε την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκάλι , κανέλα και το ρύζι. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή  φωτιά και ανακατεύετε τακτικά μέχρι να χυλώσει το ρύζι, περίπου 30 λεπτά. Κατεβάστε από την φωτιά και αδειάστε το ρυζόγαλο σε μπολ. Γίνονται περίπου 4 μερίδες. Πασπαλίστε το ρυζόγαλο με κανέλα ή φιστίκι Αιγίνης. Σερβίρετε χλιαρό.

Monday, May 5, 2008

ΠΑΣΤΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΒΕΡΥΚΟΚΟ




αλεύρι 160 γρ.
βούτυρο 160 γρ.
άχνη 160 γρ.
αυγά 6
180 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
μαρμελάδα ροδάκινο ή βερικοκο 250 γρ.
καρύδι τριμμένο 200 γρ.
γλάσο:
ζάχαρη 115 γρ.
νερό 145 γρ.
κουβερτούρα λιωμένη 150 γρ.
ζεστό νερό 40 γρ.

Χτυπήστε τα 6 ασπράδια με μια πρέζα αλάτι, να γίνουν μαρέγκα. Βάλτε το μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, χτυπήστε να αφρατέψουν και προσθέστε τους κρόκους έναν- έναν. Σταματήστε το χτύπημα και βάλτε την λιωμένη σοκολάτα και το αλεύρι, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα. Τέλος βάλτε την μαρέγκα και ενσωματώστε απαλά σο μείγμα. Αδειάστε το μείγμα σε ένα αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψάκι 25 εκ. και ψήστε στους 175 c για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το σε 2 δίσκους. Βάλτε την μισή μαρμελάδα και τα μισά καρύδια στον ένα δίσκο και σκεπάστε με τον άλλο. Βάλτε και την υπόλοιπη μαρμελάδα.
Για το γλάσο, βράστε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να γίνει καραμέλα. Στην λιωμένη σοκολάτα βάλτε τα 40 γρ ζεστό νερό και ανακατέψτε. Έπειτα βάλτε το σιρόπι καραμέλας. Ανακατέψτε καλά και περιχύστε το γλυκό. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο καρύδι. Αφήστε το να κρυώσει αρκετές ώρες πριν το σερβίρετε. Κόψτε το σε μικρά παστάκια και σερβίρετε σε χαρτάκια για μάφινς. Διατηρείται εκτός ψυγείου 15 μέρες.