Wednesday, June 25, 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ




ροδάκινα
πεπόνι
προσούτο
σαλάτα σγουρή
αγγούρι
ελαιόλαδο
χυμό πορτοκάλι
μπαλσάμικο
αλάτι

Ψιλοκόψτε το μαρούλι και το αγγούρι, βάλτε τα σε μια σαλατιέρα .Κόψτε σε φέτες τα ροδάκινα και το πεπόνι. Τυλίξτε τα με φέτες προσούτο και τοποθετήστε τα πάνω στην σαλάτα. Ανακατέψτε το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και τον χυμό πορτοκάλι και περιχύστε την σαλάτα.

Saturday, June 21, 2008

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ



αρνάκι 1 κιλό (από τον ώμο)
αρακάς 500 γρ.
κρεμμύδι 1
άνηθο
καρότα 2
χυμός απο 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Πλύντε πολύ καλά το κρέας.Σοτάρετε το αρνάκι σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και απ' τις δυο πλευρές. Βγάλτε το και αφήστε το κατά μέρος. Ρίξτε το κρεμμύδι να σοταριστεί και έπειτα τα καρότα κομμένα σε ροδέλες. Μετά από 5 λεπτά βάλτε το κρέας, σβήστε με το χυμό λεμόνι και όταν εξατμιστεί βάλτε όσο νερό χρειαστεί για να σκεπάσει το κρέας, αλατοπίπερο και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε να σιγοβράσει για 1 περίπου ώρα, ανακατεύοντας συχνά.Προσθέστε τον αρακά και τον άνηθο και λίγο νερό εαν χρειαστεί και αφήστε να βράσει άλλα 20-30 λεπτά. Σερβίρετε με φρέσκο άνηθο.

Tuesday, June 17, 2008

ΜΠΡΙΖΟΛΑΚΙΑ ΧΟΙΡΙΝΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



χοιρινά φιλετάκια 700 γρ.
μανιτάρια φρέσκα 250 γρ.
λιαστές ντομάτες 2 κ.σ.
κρέμα γάλακτος 1 φλ.
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μαιντανό

Αλατοπιπερώστε και σοτάρετε τα χοιρινά φιλετάκια σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάλτε τα και αφήστε τα κατά μέρος. Στο ίδιο σκεύος σοτάρετε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα , τις λιαστές ντομάτες και προσθέστε το μαιντανό. Όταν ροδίσουν βάλτε τα φιλετάκια και την κρέμα γάλακτος και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Σερβίρετε ζεστά.

Saturday, June 14, 2008

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΙΤΑ





αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ.
βούτυρο μαλακό 150 γρ.
ζάχαρη 150 γρ.
αυγά 3
baking powder 15 γρ.
ξύσμα από 1 λεμόνι
ροδάκινα σε φέτες 4 μικρά

Βάλτε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα , το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν απαλή κρέμα. Προσθέστε τα αυγά , ένα κάθε φορά, το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking και τέλος το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Βουτυρώστε μια μακρόστενη φόρμα, πασπαλίστε με 1 κ. σ. ζάχαρη και στρώστε τις φέτες από τα ροδάκινα. Καλύψτε με το μείγμα του κέικ και ψήστε στους 170 c μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήστε την ροδακινόπιτα να κρυώσει και σερβίρετε με παγωτό καιμάκι.

Monday, June 9, 2008

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΨΗΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ





καλαμάρια 1 κιλό
φέτα 6 -8 κομμάτια μακρόστενα
πιπεριές πολύχρωμες 1/2 φλ.
δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Καθαρίστε τα καλαμάρια και πλύντε τα καλά, μέσα και έξω. Ψιλοκόψτε τις πιπεριές και μοιράστε την γέμιση στα καλαμάρια. Βάλτε μέσα και από 1-2 κομμάτια φέτα και λίγα φύλλα ψιλοκομμένου δυόσμου. Κλείστε τα καλαμάρια με οδοντογλιφίδα για να μην αδειάσει η γέμιση. Τοποθετήστε τα καλαμάρια σε μια σκάρα που την έχετε αλείψει με λάδι (τα πλοκάμια περάστε τα σε σουβλάκια) . Σερβίρετε γαρνίροντας με φέτες λεμονιού.

Wednesday, June 4, 2008

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ




σαρδέλες 1 κιλό
βασιλικό 1 1/2 κούπα
κουκουνάρι 2 κ. σ.
παρμεζάνα 2 κ. σ.
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
αλάτι , πιπέρι
ντομάτες 2

Καθαρίστε καλά και πλύντε τα ψάρια. Αφαιρέστε το κεφάλι και την ραχοκοκαλιά, ανοιξτε την κάθε μια σε φιλέτο και αλατοπιπερώστε. Για το πέστο , χτυπήστε στο μπλέντερ τον βασιλικό, το κουκουνάρι και την παρμεζάνα και ρίξτε το λάδι με αργή ροή ώσπου να ενσωματωθεί στο μίγμα. Στρώστε τις μισές σαρδέλες σε ένα ταψί και με ένα κουταλάκι βάλτε λίγο πέστο σε κάθε μία. Σκεπάστε με τις υπόλοιπες σαρδέλες και ψήστε στο γκρίλ στους 190 c . Σερβίρετε τις σαρδέλες πάνω σε ροδέλες ντομάτας

Monday, June 2, 2008

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΧΤΕΝΙΑ


σπαγγέτι 500 γρ.
φρέσκα χτένια 500 γρ
κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 1
τομάτες κυβάκια 4
κάπαρη 1 κ.σ.
βασιλικό
ελαιόλαδο 

Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτετε την πιπεριά  τις ντομάτες και την κέτσαπ. Αλατοπιπερώστε και αφήστε την σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα βάλτε την κάπαρη και τα χτένια και βράστε για 3-5  λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους.  Τα μικρά χτένια θέλουν 2-3 λεπτά, ενώ τα μεγαλύτερα λίγο περισσότερο. Άν τα χτένια είναι μεγάλα, μπορείτε να τα κόψετε στα τέσσερα. Βράστε το σπαγγέτι al dente  και σερβίρετε με ψιλοκομμένο βασιλικό.