Tuesday, November 18, 2008

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ




ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο 1 κούπα
ζωμό 3 κούπες
καραβίδες 4 μεγάλες
σαφράν 1 πρέζα
κρεμμύδι 1/2
παρμεζάνα 20 γρ.
ελαιόλαδο 2 κ.σ.
βούτυρο 1 κ. σ.
αλάτι, πιπέρι

Βράστε τις καραβίδες για 3-4 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους και κρατήστε 3 κούπες από τον ζωμό τους. Βάλτε λίγο σαφράν στον ζωμό και ανακατέψτε. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν ξανθίσει βάλτε και το ρύζι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί για 2 λεπτά και βάλτε την μια κούπα από τον ζωμό. Αλατίστε και αφήστε να σιγοβράζει ανακατεύοντας τακτικά Μόλις πιεί τον ζωμό, προσθέστε και την δεύτερη κούπα. Κάντε το ίδιο και με την τελευταία κούπα ζωμό.
Δύο λεπτά πρίν το ρύζι ετοιμαστεί βάλτε τις καραβίδες , το βούτυρο, την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε. Σερβίρετε αμέσως.

Wednesday, November 12, 2008

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ





σαλάτα 1
μαρούλι 1
κοτόπουλο ψητό 1 στήθος
ντοματάκια 10
παρμεζάνα 100 γρ.
μουστάρδα 1 κ.σ.
ελαιόλαδο
χυμό λεμόνι
αλάτι

Κόψτε το κοτόπουλο σε λωρίδες και ψήστε το σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Χοντροκόψτε την σαλάτα σε να μπολ. Βάλτε τα ντοματάκια κομμένα στην μέση, το κοτόπουλο και τις φλούδες παρμεζάνας. Φτιάξτε μια σος με την μουστάρδα, το λάδι και τον χυμό λεμόνι και περιχύστε την σαλάτα.

Sunday, November 9, 2008

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ





αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλιτζάνι
μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ.
ξύσμα από 1 λεμόνι
κρόκοι 5
ζάχαρη 1 φλιτζάνι
ασπράδια σε μαρέγκα 5
αμύγδαλα ασπρισμένα

Για την κρέμα λεμόνι
νερό 2 1/2 φλ.
ζάχαρη 1 φλ.
κορν φλάουρ 50 γρ.
χυμός λεμονιού 2 κ. σ.
ξύσμα από 1 λέμονι
βούτυρο 1/2 κ. γ.
κρόκος 1

Χτυπήστε τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν μέσα στο μείγμα των αυγών και προσθέστε το ξύσμα. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατέψτε απαλά μέσα στο μείγμα. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα-δαχτυλίδι ή ένα ταψάκι με διάμετρο 25 εκ. και βάλτε το μείγμα.Πασπαλίστε με λίγα αμύγδαλα. Ψήστε στους 170 c για 35 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει καλά και κόψτε στην μέση το κέικ. Για την κρέμα λεμονιού βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράστε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν η κρέμα πήξει αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε την να κρυώσει. Στρώστε την κρέμα ανάμεσα στο κέικ και αφήστε για 1 ώρα περίπου να σταθεροποιηθεί μέχρι να κόψετε τα κομμάτια.