Wednesday, February 10, 2010

ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ






αλεύρι που φουσκώνει 500 γρ.
γάλα 200 ml
άχνη ζάχαρη 120 γρ.
βούτυρο 50 γρ.
αβγό 1
αλάτι 1/2 κ.γ.
μαγιά 7 γρ.
μερέντα 12 κ.γ.
άχνη για το πασπάλισμα

Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και την μαγιά. Ανακατέψτε με αβγοδάρτη το αβγό με την ζάχαρη. Βάλτε το γάλα μαζί με το βούτυρο να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο (να μην βράσει). Βάλτε στο μπολ με το αλεύρι, το μείγμα με το αυγό και το μείγμα με το γάλα και ανακατέψτε καλά με το χέρι , μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει για 2 ώρες. Χωρίστε την ζύμη σε 12 μπαλάκια και βάλτε στο κάθε ένα από μία κουταλιά μερέντα. Κλείστε καλά για να μην βγεί έξω η μερέντα και βάλτε τα σε λαδωμένο ταψί. Αφήστε τα ξαναφουσκώσουν για 30 λεπτά . Ψήστε στους 180 c για 20-25 λεπτά και όταν κρυώσουν ραντίστε με άχνη.

10 comments:

Effie said...

yammie..
θα μπορούσαν να έχουν κ κάποια άλλη γέμιση? π.χ. μαρμελάδα? ... αχ, τι λέω ..

Ειρηνη said...

Εννοείτε!Μαρμελάδα, ζάχαρη και κανέλλα, ξηρούς καρπούς..ακόμα και χωρίς γέμιση είναι πεντανόστιμα!

Ξανθή said...

Ωραία ψωμάκια!!!θα τα φτιάξω με μαρμελάδα!!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

σίγουρα δεν τρως μόνο ενα, άκρως επικίνδυνα!!!

Anonymous said...

Καλημέρα! έφτιαξα τα ψωμάκια αλλά μου βγήκαν αρκετά στεγνά, τριφτά και σκληρά... τρώγονται (ευτυχώς) και είναι όντως νόστιμα, αλλά προφανώς κάτι έκανα λάθος και δεν φούσκωσαν πολύ και δεν είναι μαλακά και αφράτα... τι;; περισσότερο ζύμωμα;; την συνταγή την ακολούθησα ακριβώς :-(

Αιμιλία

Ειρήνη said...

Αιμιλία ευχαριστώ που μου άφησες το σχόλιο σου!Την επόμενη φορά άφησε τα να ξεκουραστούν περισσότερη ώρα σε ζεστό χώρο και στα δυο στάδια. Επίσης μπορείς να κοσκινίσεις το αλεύρι σου. Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα πάντως. Ελπίζω την επόμενη φορά να σου γίνουν αφράτα και μαλακά γιατί πραγματικά είναι πολύ νόστιμα!

Anonymous said...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Επειδή είναι όντως νόστιμα, θα τα ξαναφτιάξω ακολουθώντας τις οδηγίες σου! Πάντως, αν και αποτυχημένα, φαγώθηκαν..! αμέ!
Θα επανέλθω λοιπόν...

Και πάλι σε ευχαριστώ και συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον μπλογκ σου!
Αιμιλία :-)

Anonymous said...

οταν λες ανακατεμα εννοεις με μιξερ η απλα τα μπερδευουμε μαζι?

Ειρήνη said...

den xreiazetai mixer, ena abgodarth sthn arxh kai meta me to xeri.

Anonymous said...

χρυσα......λοιπον παιδια τα εφτιαξα και ειναι φανταστηκα.....θα ηθελα να απαντησω στην φιλη που αναρωτιεται γιατι βγηκαν σφιχτα....γιατι εγω που τα εκανα μου χρειαστηκε να βαλω λιγη περισσοτερη φαρινα,γιατι η ζυμη μου ηταν ακομη πολυ υγρη με μια φαρινα και κολλουσε....οποτε βαζεις λιγο λιγο κι αλλη φαρινα μ,εχρι να γινει η ζυμη μαλακη!!!!παντως συγχαρητηρια ειναι πεντανοστιμα!!!