Thursday, March 4, 2010

ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ





αλεύρι που φουσκώνει 4 κούπες
χλιαρό νερό 1 1/4 κούπας
μέλι 1 κ. γ.
μαγιά ξερή 2 1/4 κ.γ.
αλάτι 1 3/4 κ.γ.
βούτυρο 2 κ.γ.
γάλα 1/3 κούπας

Βάλτε όλα τα υλικά στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Αφήστε μέχρι να γίνει μία ζύμη λεία και απαλή. Βγάλτε την από το μίξερ και ζυμώστε για 10 λεπτά με τα χέρια. Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ και βάλτε μέσα την ζύμη. Αφήστε την σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος για 90 λεπτά να φουσκώσει. Έπειτα βγάλτε την προσεχτικά , ζυμώστε για λίγα λεπτά να ξεφουσκώσει και δώστε της μακρόστενο σχήμα. Βουτυρώστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και βάλτε την ζύμη μέσα. Αφήστε την σκεπασμένη να φουσκώσει για 30 λεπτά ακόμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 c μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, περίπου 30 λεπτά. Μόλις το βγάλετε ζεστό από τον φούρνο, μπορείτε να το αλείψετε με λίγο βούτυρο για να κάνει ωραία κρούστα. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει καλά και μετά κόψτε το σε φέτες.

3 comments:

Αγγελικη Ν said...

Ειρήνη μου πολύ ωραίο το ψωμάκι σου! Μου αρέσει που η συνταγή σου! Είναι "του χεριού", οπότε μπορεί να την εκτελέσει όποιος ενδιαφέρεται για αφράτο σπιτικό ψωμί χωρίς εξεζητημένο εξοπλισμό!

Anonymous said...

Είναι τέλειο!!!! Το έχω κάνει απειρες φορές και θα το κάνω συνέχεια!!! Χρησιμοποιώ μαύρο αλεύρι ομως!!! και γινεται εξισου τελειο!!! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνταγή!!! Το συνιστώ 100%

Anonymous said...

θα γίνει έτσι όπως το βλέπω στην εικόνα????φαινεται υπέροχο!!!!