Saturday, May 8, 2010

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ








χταπόδι 1 κιλό
πατάτες 6-7 μεγάλες
κρεμμύδια στιφάδου 10
ντοματάκια 250 γρ.
ελιές χωρίς κουκούτσι 20
μαιντανό 2 κ.σ.
ελαιόλαδο 3/4 κούπας
μπαλσάμικο ξύδι 1/4 κούπας
μέλι 1 κ.σ.

Καθαρίστε και πλύντε το χταπόδι. Βάλτε το να βράσει σε μία κατσαρόλα, με μισό ποτήρι νερό και λίγο ξύδι για 20 λεπτά. Βγάλτε το και κόψτε το σε μερίδες. Κόψτε τις πατάτες σε κύβους και αραδιάστε σε ένα ταψί ή γάστρα. Βάλτε από πάνω το χταπόδι, τα ντοματάκια, τις ελιές και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαιντανό. Φτιάξτε μια σάλτσα με το λάδι, το μπαλσάμικο και το μέλι και περιχύστε το φαγητό. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο ή καπάκι και ψήστε στους 180 c για 30 λεπτά. Ξεσκεπάστε το φαγητό και προσθέστε νερό αν χρειαστεί. Αφήστε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και το χταπόδι.

4 comments:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

Τέλειο πρέπει να έγινε και η μυρωδιά του ξυλόφουρνου σαφώς έδωσε τη δικιά της πινελιά στο φαγάκι σου, που ζητάει κρασάκι και καλή παρέα

Ξανθή said...

Πολύ ωραία και διαφορετική η συνταγή σου!!
Χρόνια Πολλά!!!

Peter M said...

Po po, pali ena fagito sto ksilofourno! Xtapodi kai patates, oraia kai hortati!

kiki said...

Το ψήσιμο σε χωριάτικο φούρνο ζήλεψα!