Wednesday, November 17, 2010

ΠΕΝΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ








πένες 400 γρ.
μπρόκολο 1 μέτριο
γραβιέρα 1 1/2 κούπα
βούτυρο 4 κ.σ.
αλεύρι 4 κ.σ.
γάλα 3 1/2 κούπες
αβγά 2
κουρκουμά 1/2 κ.γ.
μοσχοκάρυδο
γαλέτα
αλάτι
πιπέρι

Βράστε τις πένες "να κρατάνε" και αφήστε κατά μέρος. Καθαρίστε το μπρόκολο και κρατήστε τις φουντίτσες. Βράστε το για 5 λεπτά, σουρώστε και περιχύστε με λίγο λεμόνι.
Σε μια μεγαλή και βαθιά κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο , ανακατέψτε και βάλτε το αλεύρι. Ανακατέψτε πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει χρυσό. Βάλτε το γάλα λίγο-λίγο και ανακατέψτε σε δυνατή φωτιά.Προσθέστε τον κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο αλάτι και πιπέρι. Ο κουρκουμάς θα δώσει ένα χρυσό χρώμα στην κρέμα. Αφήστε να βράσει 4-5 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και βάλτε τα αβγά ανακατεύοντας γρήγορα.
Βάλτε την γραβιέρα, το μπρόκολο και τις πένες. Ανακατέψτε πολύ ελαφριά ώστε να πάει η κρέμα παντού. Βουτυρώστε καλά ένα ταψάκι και πασπαλίστε με λίγη γαλέτα. Απλώστε καλά το μείγμα και βάλτε 1/2 κούπα γραβιέρα και λίγη γαλέτα από πάνω. Ψήστε στους 180 c για 15 -20 λεπτά μέχρι το φαγητό να κάνει μια χρυσή κρούστα.

15 comments:

Ξανθή said...

Μόλις αγόρασα μπρόκολο, βρήκα τι θα φάμε αύριο!!

donkey and the carrot said...

Geia sou Eirini me tis geuseis sou!!!! Teleio fagaki!!! kai apo food styling tifla na xei o Loukakos!

Λίλα said...

Tα ζυμαρικά με λαχανικά είναι η αδυναμία μου....αν είναι και γκρατινέ ακόμα καλύτερα!!!

cook said...

αγαπημενο πιατο..ο κουρκουμας εξαιρετικη ιδεα..εγω του βάζω λίγο blue cheese

manousina said...

Πολύ ωραίος τρόπος για να πασάρεις το μπρόκολο!!!! Όπως πάντα ωραίες φωτογραφίες

Ελπινίκη said...

Αν και δεν μ αρεσει πολυ το μπροκολο, επειδη ο αγαπημενος μου το λατρευει, θα το δοκιμασω... ετσι μπορει να το φαω κι εγω!

Μarion, said...

Πολύ ωραίο το πιάτο σου.
ΤΟ μπρόκολο ετσι με τυριά στο φούρνο είναι πολυ νόστιμο. Εχει και ζυμαρικά ακόμα καλύτερο.

ΕΛΕΝΑ said...

Ζυμαρικό με λαχανικό, το καλύτερό μου!!
Εφτιαξες φαγάκι ε αγαπημένο μου ζυμαρικό, αλλά και αγαπημένο μου λαχανικό, τέλειο!!!
Καλή σου μέρα!

Asteri said...

Πολύυυυυυυυυυυ ωραίο πιάτο!!!

eva said...

Καλωσόρισες Ειρηνάκι μου!
Δεν τρώω το μπρόκολο αλλά το τρώνε όλοι οι υπόλοιποι!
Θα τους το φτιάξω να ξετρελαθούν!

misirlou misirlou said...

Αγαπημενο πιατο!!! ...και οπως παντα το παρουσιασες φανταστικα

kitchenStories said...

Όλα μου αρέσουν, τα γκρατιναρισμένα λαχανικά, η πάστα και βέβαια ο κουρκουμάς!
Πολύ όμορφα φτιαγμένα και φωτογραφημένα.
Συγχαρητήρια Ειρήνη

RIRI said...

Υπέροχη συνταγή και εξαιρετική παρουσίαση!!!

Anonymous said...

ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ!ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ!ΦΙΛΑΚΙΑ
ΣΟΦΗ

Ειρήνη said...

πόσο χαίρομαι όταν μου αφήνετε τέτοια σχόλια!!!!