Monday, February 22, 2010

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ






μπούτι κοτόπουλο 2
στήθος κοτόπουλο 2
ελαιόλαδο 2 κ.σ.
σκόρδο 2 σκ.
λευκό κρασί 3/4 κούπας
ζωμό κοτόπουλου 3/4 κούπας
κάπαρη 2 κ.σ.
ελιές χωρίς κουκούτσι 2 κ.σ.
ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι
θυμάρι φρέσκο
δαφνόφυλλα 2
αλάτι, πιπέρι

Πλύντε καλά την κάπαρη και τις ελιές και στεγνώστε. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει . Βγάλτε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και βάλτε το σκόρδο ψιλοκομμένο (χαμηλώστε την θερμοκρασία) , σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και σβήστε με το κρασί.Όταμ εξατμιστεί το κρασί ρίξτε τον ζωμό, το λεμόνι, την κάπαρη, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και τις ελιές.Αφήστε να πάρουν μία βράση. Βάλτε τα κομμάτια από το κοτόπουλο σε ένα πυρέξ και περιχύστε με την σάλτσα. Βάλτε το φαγητό στον φούρνο και ψήστε άλλα 30 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι.

Thursday, February 18, 2010

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑ ΚΕΙΚ








χυλοπίτες 500 γρ.
τυρί edam τριμμένο 1 κούπα
κρέμα γάλακτος 2 κ.σ.
αυγά 2
μπέικον 150 γρ. ψιλοκομμένο
σάλτσα ντομάτας έτοιμη 500 γρ.
βούτυρο 2 κ. .σ.
τριμμένη παρμεζάνα

Βράστε τις χυλοπίτες al dente. Όπως είναι ζεστές, ανακατέψτε με το βούτυρο και αφήστε να κρυώσουν ελαφρά. Έπειτα βάλτε και ανακατέψτε το τυρί, τα αυγά χτυπημένα με την κρέμα γάλακτος και το μπέικον. Βάλτε τις χυλοπίτες σε καλά λαδωμένη φόρμα για κέικ. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 c για 30-40 λεπτά. Βγάλτε από τον φούρνο, αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά και ξεφορμάρετε. Περιχύστε με την σάλτσα ντομάτας και σερβίρετε με τριμμένο τυρί.

Sunday, February 14, 2010

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ

Να μ' αγαπάς
"Να μ’ αγαπάς, να σταθούμε εδώ σε μια γωνιά
Να κοιταχτούμε λες κι ειν’ γιορτή, πρωτοχρονιά
Να μου μιλάς σιγανά στ’ αυτί γιατί σ'ακούνε την νύχτα αυτή
παλιά μου όνειρα που χρόνια είχαν κρυφτεί"
Στίχοι: Νικολακοπούλου Λίνα-Μουσική: Libedinsky Carlos-Πρώτη εκτέλεση: Τρίφωνο

βούτυρο 250 γρ.
κακάο 4 κ.σ.
καστανή ζάχαρη 1 κ.σ.
corn syrup 2 κ.σ.
μπισκότα digestive 250 gr.
κουβερτούρα 125 γρ.

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνετε το κακάο, τη ζάχαρη και το corn syrup. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό. Αποσύρετε από την φωτιά και βάζετε μέσα και τα μπισκότα τριμμένα. Με ένα κουταλάκι βάζετε λίγο από το μείγμα στις θηκούλες καρδιά (εγώ χρησιμοποίησα παγοθήκες σε σχήμα καρδιάς από το ikea) και πιέζετε ελαφρά για να απλωθεί ομοιόμορφα στις καρδούλες. Βάλτε τα στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί . Βγάλτε τα σοκολατάκια από τις θηκούλες , βάλτε τα πάνω σε αλουμινοχαρτο και περιχύστε ένα-ένα με την λιωμένη σοκολάτα. Βάλτε στο ψυγείο άλλες 2 ώρες για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Εναλλακτικά βάλτε το μείγμα σε ταψάκι , απλώστε ομοιόμορφα και κάντε την ίδια διαδικασία.

Wednesday, February 10, 2010

ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ






αλεύρι που φουσκώνει 500 γρ.
γάλα 200 ml
άχνη ζάχαρη 120 γρ.
βούτυρο 50 γρ.
αβγό 1
αλάτι 1/2 κ.γ.
μαγιά 7 γρ.
μερέντα 12 κ.γ.
άχνη για το πασπάλισμα

Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και την μαγιά. Ανακατέψτε με αβγοδάρτη το αβγό με την ζάχαρη. Βάλτε το γάλα μαζί με το βούτυρο να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο (να μην βράσει). Βάλτε στο μπολ με το αλεύρι, το μείγμα με το αυγό και το μείγμα με το γάλα και ανακατέψτε καλά με το χέρι , μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει για 2 ώρες. Χωρίστε την ζύμη σε 12 μπαλάκια και βάλτε στο κάθε ένα από μία κουταλιά μερέντα. Κλείστε καλά για να μην βγεί έξω η μερέντα και βάλτε τα σε λαδωμένο ταψί. Αφήστε τα ξαναφουσκώσουν για 30 λεπτά . Ψήστε στους 180 c για 20-25 λεπτά και όταν κρυώσουν ραντίστε με άχνη.

Thursday, February 4, 2010

ΑΛΜΥΡΑ ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ




αλεύρι που φουσκώνει 3 κούπες
βούτυρο 1 κούπα
γιαούρτι 2% 200 γρ.
4 μεγάλα αυγά
σόδα 1/4 κ.γ.
πιπεριά ψιλοκομμένη 1
κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1/2 κούπα
φέτα 1/2 κούπα
ελιές ψιλοκομμένες 1/2 κούπα
ρίγανη 1 κ.γ.
αλάτι 1 κ.γ.


Βάλτε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, το γιαούρτι, τα αυγά, το αλεύρι και την σόδα. Ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Προσθέστε την κεφαλογραβιέρα, την φέτα, τις ελιές, την πιπεριά, το αλάτι και τη ρίγανη.Σταματήστε το μίξερ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι, να ομογενοποιηθεί πολύ καλά το μείγμα και προσθέστε λίγο γάλα αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή (θα πρέπει να είναι σαν ζύμη κέικ). Μοιράστε την ζύμη σε χαρτάκια για μάφιν. Γίνονται 18 με 20 κεκάκια. Ψήστε στους 180 c για 30-35 λεπτά.

Monday, February 1, 2010

ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


κουβερτούρα 400 γρ.
κρέμα γάλακτος 600 γρ.
ζάχαρη άχνη 1/2 κούπα
βούτυρο 2 κ.σ.
βανίλια 1
μερέντα 3 κ.σ.
τρούφα πολύχρωμη

Βάλτε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια μαζί με το βούτυρο να λιώσει . Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια να γίνει αφράτη σαντιγύ. Ρίξτε 5 κ.σ. λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε . Προσθέστε την υπόλοιπη σοκολάτα κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας απαλά. Βάλτε την μερέντα στο τέλος και ανακατέψτε. Μοιράστε τη μους σε ατομικά μπολάκια και βάλτε στο ψυγείο. Γαρνίρετε με την τρούφα.