Sunday, March 28, 2010

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ





αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κούπες
μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ.
ζάχαρη 1 1/2 κούπα
κακάο 1/2 κούπα
σόδα μαγειρική 2 κ.γ.
αλάτι 1 πρέζα
μπανάνες λιωμένες 3 κούπες
βούτυρο λιωμένο 2/3 κούπας
αυγά 2

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα πρώτα έξι υλικα. Βάλτε στο μίξερ τις μπανάνες , το βούτυρο και τα αυγά να ανακατευτούν καλά. Προσθέστε τα στέρεα υλικά σιγά σιγά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Βάλτε κουταλιές από το μείγμα σε χάρτινες ή αλουμινένιες θήκες για μάφιν και ψήστε για 20 με 25 λεπτά στους 175 C. Γίνονται 15-18 αφράτα κεκάκια.

Tuesday, March 23, 2010

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ








Βράστε άσπρα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν. Για να μην ραγίσουν πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον μια ώρα πρίν το βράσιμο. Με ένα μαύρο μαρκαδόρο φτιάξτε τα μάτια και τα μουστάκια. Με λευκό χαρτόνι φτιάξτε τα αυτάκια όπως στην φωτογραφία παραπάνω. Για μύτη μπορείτε να κολλήσετε μια μικρή υφασματινη μπαλίτσα ή  ένα κόκκινο καραμελάκι ή να την ζωγραφίσετε με μαρκαδόρο.

Friday, March 19, 2010

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ





Βάψτε τα αυγά κόκκινα και με έναν μαύρο μαρκαδόρο ζωγραφίστε πασχαλίστες.

Βάψτε τα αυγά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως της βαφής που έχετε αγοράσει. Εγώ προτίμησα κρύα βαφή ώστε να μπορέσει και η μικρή Μαργαρίτα να βάψει τα δικά της αυγά. Για βάψιμο με κρύα βαφή, ανακατέψτε καλά την βαφή στην ανάλογη ποσότητα νερού και τοποθετήστε μέσα τα βρασμένα αυγά (όσο είναι ακόμα ζεστά). Αφήστε τα αρκετή ώρα μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμείτε. Όταν είναι έτοιμα, βάλτε σε χαρτί κουζίνας λίγο λάδι και σκουπίστε τα ώστε να γυαλιστούν καλά. Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν και να κολίσουν τα αγαπημένα τους αυτοκόλλητα!

Sunday, March 14, 2010

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ




ζυμαρικά 500 γρ.
τόνο σε νερό 250 γρ
γαρίδες μικρές 150 γρ.
σάλτσα ντομάτας 1 1/2 κούπα
κρεμμύδι 1
κάπαρη 1 κ.σ.
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
μαιντανό
αλάτι, πιπέρι

Βράστε τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας. Βράστε και καθαρίστε τις γαρίδες. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέστε την σάλτσα ντομάτας. Αφήστε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτσα και ρίξτε την κάπαρη, τον τόνο και τις γαρίδες. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε το φαγητό. Αφήστε να σιγοβράσει για πέντε λεπτάκια, σβήστε την φωτιά και προσθέστε ψιλοκομμένο μαιντανό. σερβίρετε με τα μακαρόνια.

Tuesday, March 9, 2010

ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΕΝΟ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ







βούτυρο 3 κ. σ.
ζάχαρη καστανή 3/4 φλ.
πορτοκάλι σε λεπτές φέτες 1
σαγκουίνι σε λεπτές φέτες 1

αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 1/2 φλ.
μπέικιν πάουντερ 1 1/2 κ.γ.
ζάχαρη 2/3 κούπας ζάχαρη
βανίλια 1 κ.γ.
αλάτι 1/2 κ.γ.
κάρδαμο 1/2 κ.γ.
βούτυρο 6 κ. σ.
αυγά 2
γάλα 1/2 φλ.
ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι βάλτε την ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσουν . Σβήστε την φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, την βανίλια, και το κάρδαμο. Στο μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη, και βάλτε ένα ένα τα αυγά . Προσθέστε το μισό μείγμα από το αλεύρι και ανακατέψτε. Βάλτε και το γάλα με το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέστε και το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Σε μια μακρόστενη φόρμα βάλτε πρώτα το βούτυρο με την ζάχαρη που έχετε λιώσει και από πάνω αραδιάστε τις φέτες πορτοκαλιού. Ρίξτε και το μείγμα του κέικ και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c για 40 λεπτά περίπου. Αφήστε να κρυώσει και ξεφορμάρετε προσεχτικά.

Thursday, March 4, 2010

ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ





αλεύρι που φουσκώνει 4 κούπες
χλιαρό νερό 1 1/4 κούπας
μέλι 1 κ. γ.
μαγιά ξερή 2 1/4 κ.γ.
αλάτι 1 3/4 κ.γ.
βούτυρο 2 κ.γ.
γάλα 1/3 κούπας

Βάλτε όλα τα υλικά στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Αφήστε μέχρι να γίνει μία ζύμη λεία και απαλή. Βγάλτε την από το μίξερ και ζυμώστε για 10 λεπτά με τα χέρια. Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ και βάλτε μέσα την ζύμη. Αφήστε την σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος για 90 λεπτά να φουσκώσει. Έπειτα βγάλτε την προσεχτικά , ζυμώστε για λίγα λεπτά να ξεφουσκώσει και δώστε της μακρόστενο σχήμα. Βουτυρώστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και βάλτε την ζύμη μέσα. Αφήστε την σκεπασμένη να φουσκώσει για 30 λεπτά ακόμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 c μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, περίπου 30 λεπτά. Μόλις το βγάλετε ζεστό από τον φούρνο, μπορείτε να το αλείψετε με λίγο βούτυρο για να κάνει ωραία κρούστα. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει καλά και μετά κόψτε το σε φέτες.