Sunday, May 23, 2010

ΑΛΜΥΡΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ










κρόκοι αυγών 5
σπορέλαιο 5 κ.σ.
γάλα 4 κ.σ.
ζάχαρη 1 κ.γ.
αλάτι 1 πρέζα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ.
μπέικιν πάουντερ 2 γρ.
ασπράδια αυγών 5

στήθος κοτόπουλο βραστό τρίμα 1
μαγιονέζα 6 κ.σ.
κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα 4 κ.σ.
άνηθο
γραβιέρα τριμμένη 100 γρ.
σουσάμι

Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατέψτε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός, το σπορέλαιο, τα αυγά και το γάλα. Προσθέστε την ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε λίγο ακόμα.
Βάλτε τα ασπράδια στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίξτε το 1/3 από την μαρέγκα στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε πολύ απαλά με μια σπάτουλα. Βάλτε το μείγμα αυτό στην μαρέγκα και συνεχίστε να ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματοθούν όλα τα υλικά.
Λαδώστε ένα ταψί φούρνου και στρώστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Βάλτε το μείγμα να πάει ομοιόμορφα και πασπαλίστε με σουσάμι .
Ψήστε στους 175 C για 12-15 λεπτά και έπειτα αδυναμώστε στους 190 C και ψήστε για 5 λεπτά ακόμα.
Όταν το βγάλετε από το φούρνο αφήστε το για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και αναποδογυρίστε το σε ένα καινούργιο κομμάτι λαδόχαρτο. Αλείψτε με την μαγιονέζα, βάλτε το κοτόπουλο να πάει παντού και συνεχίστε με τα κρεμμύδια , τον άνηθο και το τυρί. Τυλίξτε το προσεχτικά σε ρολό με την βοήθεια του λαδόχαρτου. Τυλίξτε το ρολό με αλουμινόχαρτο και αφήστε το για λίγη ώρα πρίν το σερβίρετε ώστε να σφίξει.

Friday, May 14, 2010

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ






σαρδέλες 20
φέτα 150 γρ.
σκόρδο 1 σκ.
μαιντανό 1 κ.σ.
κάπαρη 1 κ.σ.
ελαιόλαδο 1/2 φλ.
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίστε και πλύντε πολύ καλά τα ψάρια. Αφαιρέστε το κεφάλι και την ραχοκοκαλιά, ανοιξτε την κάθε μια σε φιλέτο και αλατοπιπερώστε. Χτυπήστε στο μπλέντερ την φέτα, το σκόρδο, τον μαιντανό, την κάπαρη και το ελαιόλαδο. Στρώστε τις μισές σαρδέλες σε ένα ταψί , αλατοπιπερώστε και με ένα κουταλάκι βάλτε λίγο από το μείγμα της φέτας σε κάθε μία. Κλείστε κάθε ψάρι σε ρολάκι και βάλτε τις σε ένα ταψί ή πυρέξ. Ψήστε στο γκρίλ στους 190 c . Σερβίρετε τις σαρδέλες με λαδολέμονο.

Saturday, May 8, 2010

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ








χταπόδι 1 κιλό
πατάτες 6-7 μεγάλες
κρεμμύδια στιφάδου 10
ντοματάκια 250 γρ.
ελιές χωρίς κουκούτσι 20
μαιντανό 2 κ.σ.
ελαιόλαδο 3/4 κούπας
μπαλσάμικο ξύδι 1/4 κούπας
μέλι 1 κ.σ.

Καθαρίστε και πλύντε το χταπόδι. Βάλτε το να βράσει σε μία κατσαρόλα, με μισό ποτήρι νερό και λίγο ξύδι για 20 λεπτά. Βγάλτε το και κόψτε το σε μερίδες. Κόψτε τις πατάτες σε κύβους και αραδιάστε σε ένα ταψί ή γάστρα. Βάλτε από πάνω το χταπόδι, τα ντοματάκια, τις ελιές και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαιντανό. Φτιάξτε μια σάλτσα με το λάδι, το μπαλσάμικο και το μέλι και περιχύστε το φαγητό. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο ή καπάκι και ψήστε στους 180 c για 30 λεπτά. Ξεσκεπάστε το φαγητό και προσθέστε νερό αν χρειαστεί. Αφήστε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και το χταπόδι.

Monday, May 3, 2010

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ







μοσχάρι σε μερίδες 1 κιλό (ελιά)
κριθαράκι 500 γρ.
κρεμμύδι τριμμένο 1
σκόρδο 1 σκ.
λευκό κρασί 1 κούπα
ντομάτες τριμμένες 2 κούπες
φρέσκια ρίγανη
μπαχάρι
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Πλύντε καλά το κρέας και βράστε το για 15 λεπτά. Σουρώστε και στραγγίστε το. Βάλτε το σε γάστρα ή σε ένα πυρέξ. Περιχύστε με το λάδι , το κρασί και καλύψτε το με νερό. Αφήστε το να βράσει καλά στην γάστρα για 40 λεπτά . Κατόπιν βάλτε την ντομάτα , το σκόρδο, το μπαχάρι, την φρέσκια ρίγανη και το κρεμμύδι και αφήστε για άλλα 15 λεπτά. Προσθέστε το κριθαράκι και όσο νερό χρειαστεί (περίπου 1 ποτήρι). Αφήστε το να βράσει μέχρι να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει το κριθαράκι. Προσθέστε και άλλο ζεστό νερό αν χρειαστεί .Σερβίρεται ζεστό με τριμμένη ξερή μυζήθρα.