Wednesday, June 30, 2010

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ









κοτόπουλο 6 κομμάτια
ντομάτες ώριμες 4-5
κρεμμύδι 1
πιπεριά πράσινη 1
σκόρδο 1 σκ.
λευκό κρασί 1/2 κούπα
κρέμα γάλακτος 1/4 κούπας
ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ζυμαρικά φιογκάκια 500 γρ.
ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλο

Πλύντε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Εγώ χρησιμοποιώ μπουτάκια και τα βράζω για δέκα λεπτά περίπου. Βάλτε τις ντομάτες σε βραστό νερό, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τις. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κοτόπουλο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές. όταν είναι έτοιμο βάλτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι την πιπεριά και το σκόρδο. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά βγάλτε το κοτόπουλο, προσθέστε την ντομάτα και σβήστε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί βάλτε τα ζυμαρικά, ανακατέψτε και προσθέστε σιγά σιγά ζεστό νερό. Κάθε φορά που τα ζυμαρικά απορροφούν το νερό, προσθέτετε και άλλο ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν τα φιογκάκια (η διαδικασία είναι όπως το ριζότο). Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, βάλτε τα κομμάτια κοτόπουλου και ρίξτε την κρέμα. γάλακτος. Αφήστε να πάρει μια βράση και σερβίρετε αμέσως .

Tuesday, June 22, 2010

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ







γαρίδες φρέσκιες 1 κιλό
σκόρδο 1 σκ.
ντοματάκια 500 γρ.
πελτέ ντομάτας 1 κ.σ.
λευκό κρασί 1/3 κούπας
βασιλικό
ελαιόλαδο 1/3 κούπας
αλάτι, πιπέρι

Πλύντε και καθαρίστε τις γαρίδες ωμές, αφήνοντας τα κεφάλια και τις ουρές. Σ΄ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και τις γαρίδες για 3 λεπτά. Ρίχνετε τα ντοματάκια κομμένα στην μέση και ανακατεύετε. Βάλτε το κρασί και τον πελτέ και βράστε για 3-4 λεπτά ακόμα. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τον βασιλικό. Σερβίρετε αμέσως με ένα ριζότο ή μόνες τους τις γαρίδες με λίγη φέτα σε κυβάκια.

Sunday, June 13, 2010

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ PICNIC

πολύχρωμα σπιτικά γλειφιτζούρια
κρύα σαλάτα κους κους με πέστο και ντοματάκια
κρέπες με μανιτάρια και τυριά

λαχανικά σε σουβλάκια και φρέσκα φρούτα εποχής
σπανακόπιτα
αλμυρά μάφινς με αρακά

σπιτικά κουλούρια θεσσαλονίκης
λουκανικοπιτάκια

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΞΑΔΕΡΦΑΚΙΑ
ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ

ΣΠΙΤΙΚΑ ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ
ζάχαρη 500 γρ.
νερό 200 γρ.
γλυκόζη 200 γρ.
χρώματα ζαχαροπλαστικής

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και λίγες σταγόνες από το χρώμα της αρεσκείας σας. Ανακατέψτε πολύ λίγο και βάλτε τα στη φωτιά να βράσουν χωρίς πλέον να τα ανακατέψετε περισσότερο. Αν έχετε θερμόμετρο πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία 147οC. Αν δεν έχετε, παίρνετε μ’ ένα κουταλάκι πολύ λίγη από τη καραμέλα που βράζει και την ρίχνετε σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Αν δείτε ότι η καραμέλα έχει κρυσταλλώσει και είναι αρκετά σκληρή αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε για 1 μόνο λεπτό. Σε μία αντικολλητική λαδόκολλα ρίχνετε με ένα κουτάλι ποσότητα από την καραμέλα που μόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήμα (Το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξετε). Αμέσως πιέζετε στο κέντρο τα καλαμάκια και αν θέλετε στολίζετε με  μικρά καραμελάκια ή πολύχρωμη τρούφα .Αφήνετε να κρυώσουν καλά και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα ξεκολλάτε με προσοχή από τη λαδόκολλα.

Monday, June 7, 2010

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ






ζυμαρικά 500 γρ.
μοσχαρίσιο κιμά 500 γρ.
κρεμμύδι 1
ντομάτες ώριμες 2
χυμό λεμόνι 1 σφηνάκι
χυμό πορτοκάλι 2 σφηνάκια
λευκό κρασί 2 σφηνάκια
δεντρολίβανο 1 κλωνάρια
ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρμεζάνα


Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τον κιμά και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Όταν ο κιμάς ροδίσει, σβήστε με το κρασί και τους χυμούς και αφήστε να εξατμιστούν. Ρίξτε την ντομάτα, την οποία θα περάσετε πρώτα από τρίφτη. Χαμηλώστε την θερμοκρασία και ψήστε για 20 λεπτά την σάλτσα.Έπειτα προσθέστε το δεντρολίβανο και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να βράσουν 10 λεπτά ακόμα. Βράστε τα ζυμαρικά, ανακατέψτε τα με την σάλτσα και σερβίρετε με παρμεζάνα.

Wednesday, June 2, 2010

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ







λιγκουίνι 500 γρ.
μπαρμπούνια μεγάλα 4
φρέσκα κρεμμύδια 2
σκελίδα σκόρδο 1
καρότο 1
ντομάτες 2
μαιντανό 1 κ.σ.
κρασί λευκό 1/2 κούπα
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
ξύσμα από 1 λεμόνι

Βράστε τα ζυμαρικά και αφήστε τα κατά μέρος. Πλύντε και καθαρίστε πολύ καλά τα ψάρια από λέπια και εντόσθια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε προσεχτικά τα φιλέτα και βγάλτε τυχόν κόκαλα που έχει το ψάρι. Σοτάρετε τα φιλέτα στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα . Βάλτε και το καρότο σε μπαστουνάκια. Ανακατέψτε και σβήστε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί βάλτε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και το μαιντανό, ανακατέψτε και αλατίστε την σάλτσα. Αφήστε την να βράσει για 10 λεπτά και σβήστε την φωτιά. Πασπαλίστε με το ξύσμα λεμονιού. Βάλτε τα βρασμένα ζυμαρικά στην σάλτσα και ανακατέψτε να πάει παντού.