Sunday, September 26, 2010

ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ





αλεύρι που φουσκώνει 2 κούπες
βούτυρο 1/2 κούπα
αυγά 3
ζάχαρη 1 κούπα
κρέμα γάλακτος 1 κούπα
σόδα 1 κ.γ.
αλάτι 1/2 κ.γ.
βανίλιες 2
κανέλα 2 κ.σ.
αμύγδαλο φιλέ λευκό 150 γρ.

Κοσκινίστε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την σόδα και τις βανίλιες. Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ, να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά. Ελαττώστε την ταχύτητα του μίξερ και βάλτε εναλλάξ το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος. Βουτυρώστε πολύ καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και "στρώστε" με τα δάχτυλα τα αμύγδαλα ώστε να κολλήσουν πολύ καλά στα τοιχώματα της φόρμας. Πασπαλίστε και με την κανέλα να πάει παντού. Βάλτε το κέικ στην φόρμα και ψήστε στους 170 C για 40 με 50 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει και ξεφορμάρετε προσεχτικά.

Sunday, September 19, 2010

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΡΑΒΙΟΛΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ








αλεύρι σκληρό 500 γρ.
σιμιγδάλι για το πασπάλισμα
αυγά φρέσκα 5
αλάτι 1/2 κ.γ.
μυζήθρα νωπή Κρήτης 500 γρ.
αυγό 1

Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι και το αλάτι, κάντε μια λακούβα και βάλτε τα πέντε αυγά. Με ένα πιρούνι σπάστε ελαφρά τους κρόκους και αρχίστε να τα ανακατεύετε με το αλεύρι. Όταν αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη, δουλέψτε με τα χέρια. Ζυμώστε δυνατά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Τυλίξτε την σε μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάλτε από το ψυγείο, χωρίστε την σε 2 μπάλες. Πασπαλίστε με λίγο σιμιγδάλι και αρχίστε να την ανοίγετε με τον πλάστη. Επαναλάβετε μέχρι να σχηματιστεί ένα πολύ λεπτό φύλλο ζυμαρικών (1 με 2 χιλιοστά πάχος). Κόψτε την ζύμη σε μακρόστενες λωρίδες και βάλτε με ένα κουταλάκι λίγη από την μυζήθρα όπως στην φωτογραφία παραπάνω. Βρέξτε με ένα πινέλο γύρω από την γέμιση και έπειτα απλώστε άλλο ένα φύλλο από πάνω και πιέστε να κλείσει καλά. Είναι σημαντικό να είναι καλά κλεισμένα ώστε να μην χυθεί η γέμιση κατά την διάρκεια του βρασίματος. Κόψτε την ζύμη δίνοντας σχήμα στα ραβιόλια.
Βράστε τα σε αλατισμένο , ελαφρά βρστό νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Για την γέμιση ανακατέψτε πολύ καλά το τυρί με ένα αυγό και αλατοπιπερώστε. Στην γέμιση μπορείτε να βάλετε πέστο, αποξηραμένα μυρωδικά, λιαστές ντομάτες κτλ

Sunday, September 12, 2010

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ





αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 1/2 κούπες
ζάχαρη 1/2 κούπα
σόδα 1 κ.γ.
αλάτι 1/2 κ.γ.
αμύγδαλα ανάλατα 1/2 κούπα
βούτυρο 1/2 κούπα
αυγό 1
amaretto 1 κ.γ.

Βάλτε τα αμύγδαλα στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη. Κοσκινίστε το αλεύρι, την ζάχαρη, την σόδα και το αλάτι. Σε ένα μίξερ χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει, βάλτε το αυγό και το amaretto και συνεχίστε το χτύπημα. Προσθέστε το αλεύρι και την μίση ποσότητα από τα αμύγδαλα. Βγάλτε την ζύμη και καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη, δίνοντας της μακρόστενο σχήμα. Βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Όταν την βγάλετε ρολάρετε πάνω στα τριμμένα αμύγδαλα και κόψτε την με μαχαίρι ώστε να σχηματιστούν μπισκότα. Αραδειάστε τα ένα-ένα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήστε τα στους 165 C για 12 με 15 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Monday, September 6, 2010

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΠΟΛΟΝΕΖ








άπαχο κιμά μοσχαρίσιο 1 κιλό
κρεμμύδια 2
σκόρδο 1 σκελίδα
καρότα 3
σέλερι 2 κλωνάρια
μπέικον 200 γρ.
ντομάτα φρέσκια 400 γρ.
δεντρολίβανο 1 κ.γ.
θυμάρι 1 κ.γ.
μαιντανό 1 κ.σ.
λευκό κρασί 1 κούπα
σπαγγέτι 500 γρ.
παρμεζάνα τριμμένη
ελαιόλαδο 1/2 κούπα

Ψιλοκόψτε την ντομάτα, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι και το μπέικον. Λιώστε το σκόρδο.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε τον κιμά και το μπέικον σε 1/2 κούπα ελαιόλαδο. Ανακατεύετε συχνά μέχρι ο κιμάς να ροδίσει . Προσθέστε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, κατεβάστε την φωτιά στο χαμηλό και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Έπειτα σβήστε με το κρασί και όταν το απορροφήσει ο κιμάς βάλτε την ντομάτα και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 με 20 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό. Βράστε τα ζυμαρικά al dente και όταν είναι έτοιμη η σάλτσα ανακατέψτε τα όλα μαζί και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα.

Wednesday, September 1, 2010

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ







καρδιά μαρουλιού 1
φασολάκια στρογγυλά 250 γρ.
ντοματίνια 150 γρ.
πιπεριά κίτρινη 1
αγγούρι μικρό 1
γριαβιέρα κρήτης 100 γρ.
αραβικές πίτες 2
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
χυμό από 1 λεμόνι
μουστάρδα 1 κ.γ.
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίστε τις άκρες από τα φασολάκια και βάλτε τα σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5 λεπτά, στραγγίξτε και τα ξεπλύνετε σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Πλύντε καλά το μαρούλι και χοντροκόψτε το. Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις πίτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και αφήστε τις για 3 λεπτά να ζεσταθούν. Σε μια σαλατιέρα βάλτε τα φασολάκια, το μαρούλι, τα ντοματίνια, τη γραβιέρα κομμένη σε φλούδες, την πιπεριά ψιλοκομμένη και το αγγούρι σε ροδέλες . Φτιάξτε την σος, ανακατεύοντας σε ένα σέικερ, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και σερβίρετε.