Thursday, October 28, 2010

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΜΥΡΩΔΙΚΑ







χοιρινό φιλέτο 500 γρ.
σκόρδο σε σκόνη 1/2 κ.γ.
δεντρολίβανο 1 κ.γ.
θυμάρι 1 κ.γ.
ρίγανη 1 κ.γ.
βασιλικό 1 κ.γ.
ελαιόλαδο 1/3 φλ.
ξύδι από κόκκινο κρασί 2 κ.σ.
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα μυρωδικά, το σκόρδο, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Βάλτε το κρέας και γυρίστε το να πάει παντού η μαρινάδα. Σκεπάστε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο να μαριναριστεί για 3-4 ώρες. Βάλτε το κρέας όπως είναι με τα μυρωδικά σε ένα ταψί και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο. Ψήστε στο φούρνο στους 180 c για 30 λεπτά και βγάλτε το αλουμινόχαρτο. Ψήστε για άλλα 20 με 30 λεπτά ξεσκέπαστο και βγάλτε από τον φούρνο. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρετε κόβοντας λεπτές φέτες.

Saturday, October 16, 2010

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ









σπαγγέτι 500 γρ.
ντομάτες μεγάλες 4
μπέικον 200 γρ.
ψίχα ψωμιού 1 κούπα
παρμεζάνα τριμμένη 3/4 κούπας
μαιντανό ψιλοκομμένο 2 κ.σ.
σκόρδο 1 σκ.
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Πλύντε τις ντομάτες και κόψτε τα καπάκια τους. Με ένα κουτάλι αδειάστε το εσωτερικό από τις ντομάτες και αλατοπιπερώστε εσωτερικά . Βάλτε σε ένα μούλτι το ψωμί, το σκόρδο και τον μαιντανό και χτυπήστε μέχρι να γίνουν τρίμματα. Ψιλοκόψτε το μπέικον και ανακατέψτε με το μείγμα ψωμιού. Γεμίστε τις ντομάτες και πασπαλίστε κάθε μία με λίγη παρμεζάνα. Κλείστε τις ντομάτες με τα καπάκια τους και τοποθετήστε τις σε ένα μικρό πυρέξ. Περιχύστε με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και ψήστε στον φούρνο στους 180 c για 45 λεπτά περίπου. Λίγο πρίν ψηθούν οι ντομάτες , βγάλτε τα καπάκια ώστε ενα ροδίσουν από πάνω. Βράστε τα μακαρόνια και σερβίρετε κάθε μερίδα με μία γεμιστή ντομάτα και τριμμένη παρμεζάνα.

Sunday, October 10, 2010

ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ




μοσχαρίσιο κιμά 500 γρ.
χοιρινό κιμά 250 γρ.
ψωμί μπαγιάτικο 5 φέτες
γάλα 1 κούπα
κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
αυγό 1
μαιντανό ψιλοκομμένο 2 κ.σ.
τζίντζερ σκόνη 1/2 κ.γ.
μπαχάρι 1/2 κ.γ.
μοσχοκάρυδο 1/2 κ.γ.
ζωμό λαχανικών 2 κούπες
βούτυρο
αλεύρι
αλατοπίπερο

Μουλιάστε το ψωμί στο γάλα και στύψτε το καλά. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Αναμιγνύετε τους κιμάδες, , το ψωμί, τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι, το αυγό, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ζυμώστε πολύ καλά να γίνει ένα αφράτο μείγμα και πλάστε μικρά κεφτεδάκια. Τηγανίστε τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο, γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές για να πάρουν χρώμα. Βγάλτε τα κεφτεδάκια και στο ίδιο τηγάνι ρίξτε 2 κουταλιές βούτυρο με 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίξτε λίγο λίγο το ζωμό. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια αρκετά πηχτή σάλτσα. Βάλτε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι με την σάλτσα και αφήστε να πάρουν μια βράση. Κατεβάστε από την φωτιά και σερβίρετε αμέσως.

Saturday, October 2, 2010

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ






ψαρονέφρι 700 γρ.
μέλι 1 κ.σ.
σάλτσα σόγιας 3 κ.σ.
σκόρδο 1 σκ.
κρεμμύδια 4
τζίντζερ σκόνη 1/4 κ.γ.
δεντρολίβανο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Σε ένα μπόλ βάλτε το μέλι, την σάλτσα σόγιας, το σκόρδο ψιλοκομμένο , λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανο και την σκόνη τζίντζερ. Βάλτε το ψαρονέφρι και αφήστε το να μαριναριστεί για 1 ώρα, γυρίζοντας το κατά διαστήματα. Βγάλτε το κρέας από την μαρινάδα, αλατοπιπερώστε και σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Θα χρειαστεί περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ώστε να ροδίσει καλά απ΄ εξω.
Όταν είναι έτοιμο βγάλτε το και τοποθετήστε το σε ένα πυρέξ. Βάλτε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Στρώστε τα και αυτά δίπλα από το κρέας και περιχύστε με την μαρινάδα και λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Σκεπάστε το πυρέξ με ένα καπάκι και ψήστε το κρέας στον φούρνο , στους 200 c για 40-50 λεπτά. Σερβίρετε το ψαρονέφρι κόβοντας το σε μερίδες με λίγα κρεμμύδια και την σάλτσα του. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι ή πουρέ.