Saturday, April 30, 2011

ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ!

Αυτό το κέικ είναι αφιερωμένο στην Liz από το http://www.cupcakes.gr/ διότι ήταν η αφορμή να δοκιμάσω για πρώτη φορά την βανίλια Μαδαγασκάρης. Η Liz έχει κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Έχει ανοίξει ένα παραμυθένιο μαγαζί στο Ναύπλιο με σπιτικά μάφιν και όχι μόνο!
Πριν αρκετό καιρό η Liz είχε κάνει έναν διαγωνισμό στο blog της http://cupcakesgringreek.blogspot.com/2011/02/blog-post.html και στάθηκα τυχερή! Παρέλαβα λοιπόν πέντε κλωνάρια βανίλιας και άρχισα να σκέφτομαι πως θα τα χρησιμοποιήσω.
Με το πρώτο κλωνάρι έφτιαξα ζάχαρη βανίλιας και μοσχομύρισε όλο το σπίτι! Με το δεύτερο έφτιαξα αυτό εδώ το κέικ που πραγματικά είναι τόσο απλό μα τόσο νόστιμο! Η βανίλια του έχει δώσει  τέτοιο άρωμα και γεύση που το απογειώνει !    

αλεύρι που φουσκώνει 500 γρ.
ζάχαρη 2 κούπες
αβγά 4
βούτυρο 1 κούπα
γάλα 1 κούπα
βανίλια 1

Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ, να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αβγά. Κόψτε την βανίλια κατά μήκος και πάρτε με ένα μαχαίρι τα σποράκια της. Βάλτε τα στο μείγμα και ανακατέψτε.
Ελαττώστε την ταχύτητα του μίξερ και βάλτε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα . Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, σβήστε το μίξερ και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάστε την ζύμη σε μια μεγάλη μακρόστενη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (ή 2 μικρότερες γιατί το μείγμα είναι αρκετό) και ψήστε στους 170 c για 1 - 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να ρόδίσει καλά.

18 comments:

Ξανθή said...

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
ΤΗ βανίλια σε αυτή τη μορφή δεν την έχω χρησιμοποιήσει μου έβαλες ιδέες.

painter said...

Χριστός Ανέστη Ειρήνη μου και Καλό Μήνα!!!
Μμμμμ, μέχρι εδώ μοσχομύρισε το κεκάκι σου... αχ αυτή η βανίλια!!!

Εφη said...

Χριστός Ανέστη!!
Καλή Πρωτομαγιά!
Πολύ ωραίο το κεκάκι, η αλήθεια είναι ότι η φυσική βανίλια ανεβάζει κατά πολύ ότι φτιάξεις, καμία σχέση με τη βανιλλίνη!

ΕΛΕΝΑ said...

Βανιλάτο κέικ, υπέροχο για το κυριακάτικο καφεδάκι μας!
Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά!

Vita said...

Για μένα το κέικ βανίλιας είναι το χαρακτηριστικότερο κέικ! Απλό και μυρωδάτο. Υπέροχο!

Athina(Sugar Buzz) said...

Καλό μήνα Ειρήνη!! όντως πολύ ωραία η φυσική βανίλια!

My Little Expat Kitchen said...

Ειρήνη χρόνια πολλά!
Το κέικ σου φαίνεται τέλειο. Λατρέυω την βανίλια, δε μπορείς να φανταστείς πόσο. Όσο ήμουν στην Ελλάδα χρησιμοποιούσα την χημική βανίλια χωρίς να έχω πειραματιστεί με τα κλωνάρια. Στην Ολλανδία όμως τα χρησιμοποιώ συνέχεια.
Καλό μήνα!
Μάγδα

donkey and the carrot said...

Ti mou kaneis tora bre Eirini!!!!!Apithano deixnei......... to ligoureutika!

manousina said...

χρόνια πολλά
Μυρωδάτο κεϊκάκι!!!!

Afroditi said...

Μοσχοβόλησε το κείκ σου!

Χρόνια σου πολλά Είρηνη :)

donkey and the carrot said...

Ειρηνάκι μου ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!!

gvarvakis said...

Αφράτο και μοσχομυρισμένο το κέικ σου Ρηνούλα!!!!
Χρόνια σου πολλά
Καλό βράδυ

Lenia said...

Έστω και με καθυστέρηση χρόνια πολλά για τη γιορτή σου!Να είσαι πάντα καλά και να φτιάχνεις νοστιμιές σαν αυτό το κέικ που μοσχοβόλησε βανίλια ως εδώ!

Αγγελικη Ν said...

Καθυστερημένες ευχές δέχεσαι? Χρόνια πολλά! Να είσαι ευτυχισμένη!

Για την βανίλια έχεις απόλυτο δίκιο! Η πραγματική έχει τέλειο άρωμα!

Ειρήνη said...

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

donkey and the carrot said...

Ειρήνη τι εννοείες μια κούπα; Λιωμένο; 250 γρ;

Ειρήνη said...

οχι λιωμενο, κανονικο βουτυρο και για να το μετρησεις θα το βαλεις σε μια κουπα.

egkimosyni said...

Το κέικ σου ειναι στο φουρνο μου..
Απο τις ποιο Άψογές συνταγές κεικ, οπως η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
Ειχα δοκιμασει τα Υγρό κέικ λεμονιού που μου αρεσε εξισου καλα..


καλό Σ/Κ