Tuesday, September 27, 2011

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ


 Η συνταγή είναι από το  τεύχος  του Γαστρονόμου "καιρός για μελιτζάνες" Σεπτέμβριος 2011

πένες 500 γρ.
μελιτζάνες φλάσκες κυβάκια 2 κιλά
κρεμμύδια ψιλοκ. 2
ντομάτες τριμμένες 1 κιλό
ελαιόλαδο 100 ml
μοσχοκάρυδο 1κ.γ
βασιλικό 1 φλιτζ.
μπαχάρι 1/2 κ.γ.
φέτα 300 γρ.
αλάτι , πιπέρι


γιαούρτι 1 κιλό πλήρες
αβγά 5
σουσάμι

Βράστε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφουν οι οδηγίες.
Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι , αλατοπίπερο και τα αβγά και ανακατέψτε απαλά να ομογενοποιηθούν. Αφήστε για λίγο στο ψυγείο να δέσει. 
Ξεπικρίστε τις μελιτζάνες και τηγανίστε τους κύβους σε αρκετό λάδι για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. 
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι για 8 λεπτά. Βάλτε και τις ντομάτες και αφήστε να πάρουν βράση. Χαμηλώστε την θερμοκρασία και αφήστε να δέσει η σάλτσα για 25 λεπτά. Προσθέστε τον βασιλικό, τα μπαχαρικά και σβήστε την φωτιά.
Ανακατέψτε τα έτοιμα ζυμαρικά με την σάλτσα ντομάτας και τις μελιτζάνες.
Λαδώστε ένα ταψί διαμέτρου 32-34 εκ.  και στρώστε το μείγμα των ζυμαρικών ομοιόμορφα. Σκορπίστε από πάνω την φέτα θρυμματισμένη. Από πάνω καλύψτε με το μείγμα γιαουρτιού. Ισιώστε την επιφάνεια και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε στους 170 c για 30  λεπτά περίπου μέχρι να κάνει μια καφέ κρούστα. 

21 comments:

Eri said...

Πολύ ωραίο και αυτο το πιάτο σου Ειρήνη, πολύ νόστιμη παραλλαγή!
Φιλιά πολλά!

Peter M said...

Eirini, poli oraio parallagi me to Pastitsio...ligo Moussaka, eh?

Ερμιόνη said...

Άκρως ελκυστικό πιάτο, ειδικά για μένα που δεν πολυσυμπαθώ τις μελιτζάνες!

Ξανθή said...

Ωραίο!!κάτι περίπου ανάλογο είχε φτιάξει και η Λίνα πέρσι.
Καλό βράδυ.

mia maria said...

Πολύ ωραίο φαίνεται. Θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη γεύση!

Ελπινίκη said...

Πολύ ωραια ιδεα!
Και πρεπει να ναι πεντανοστημο!

ΕΛΕΝΑ said...

Και μόνο από τα υλικά που διαβάζω, καταλαβαίνω ότι θα είναι πολύ νόστιμο!
Εξ άλλου η μελιτζάνα όπου μπει, νοστιμίζει το φαγάκι!
Καλό βράδυ!

donkey and the carrot said...

Τι ωραία παραλλαγή! Αν και το μοναδικό πράγμα που δεν τρώω ειναι το γιαούρτι. Βέβαια... ψητο... μπορεί να μην έχει καμία σχέση ε? Κατά καιρούς με έχουν ''κοροιδέψει'' με τυροκαυτερές και το έχω φάει μια χάρα!!! Πολλά φιλιά!

Μarion, said...

Η σάλτσα γιαουρτιού το κανει πιο ελαφρύ.
Ωραιότατο φαγάκι.

Λίλα said...

Πραγματικά δείχνει υπέροχο και θα δοκιμαστεί το συντομότερο!!!

elen said...

Φαίνεται υπέροχο!!και μου αρέσει πολύ ο συνδιασμός μελιτζάνα-γιαούρτι!!!

kitchenStories said...

Με το γιαουρτάκι γίνεται, σίγουρα, ελαφρύτερο διαιτητικά και δεν χάνει σε νοστιμιά.
Ευχαριστώ για την ιδέα!

T.A.G said...

Εξαιρετική παραλλαγή του παστίτσιου που θυμίζει λίγο μουσακά και πολύ μου αρέσει! Ευχαριστούμε:-) Άννα

manousina said...

Πολύ ωραίο φαίνεται, είπε ο αντρούλης μου, με το που είδε το φαγητό σου, μάλλον οι σημερινοί γίγαντες δεν έκαναν δουλειά... Φιλιά

kiki said...

Πολύ ωραίο και ωραία υλικά!

peps said...

θεικόοοοο!!!το έφτιαξα!!!

Anonymous said...

Πολύ ωραία συνταγή! Την έφτιαξα σήμερα. Μόνο που η δόση είναι διπλή, μου βγήκαν 2 πυρέξ!

Ειρήνη said...

ίσως χρησιμοποίησες ρηχό πυρέξ.οι δοσολογίες είναι όπως ακριβώς τις δίνει ο γαστρονόμος και τα εκατοστά του ταψιού επίσης. Εγώ έβαλα αρκετά βαθύ ταψί (αυτό που χρησιοποιώ για μουσακά και παστίτσιο) και βγήκε μια δόση.Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι πραγματικά υπέροχο φαγητό!

Βάσω - Ειρήνη said...

Πολύ ωραίο φαίνεται και μου αρέσουν οι μελιτζάνες.

eleftheria said...

Τέλειο μου φαίνεται. Ελπίζω να προλαβαίνω ακόμη καμια μελιτζάνα πριν χειμωνιάσει και να δοκιμάσω τη συνταγή σου.

Eri said...

Ειρήνη μου στο παρακάτω link σε περιμένουν 2 βραβειάκια

http://eri-captaincook.blogspot.com/p/tell-me-something-about-you-awards.html