Thursday, October 6, 2011

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ





αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ.
βούτυρο 120 γρ.
κρύο νερό 50 ml.

μήλα κόκκινα μεγάλα 6
καστανή ζάχαρη 1/2 φλ.
κονιάκ 1 σφ.
μοσχοκάρυδο
αστεροειδή γλυκάνισο
κανέλλα
αμύγδαλα 1/2 φλ.
ζάχαρη 2 κ.σ.


Για την ζύμη βάλτε το αλεύρι σε ένα μίξερ μαζί με το βούτυρο και το κρύο νερό και χτυπήστε  μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε 1 ώρα στο ψυγείο. 
Καθαρίστε και κόψτε σε κυβάκια τα 3 μήλα και βάλτε τα σε κατσαρολάκι να βράσουν, μαζί με την καστανή  ζάχαρη, το κονιάκ, λίγο νερό, μια πρέζα κανέλλα, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και μια πρεζα αστεροειδή γλυκάνισο σε σκόνη. Αφήστε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακωσουν τα μήλα και να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήστε να κρυώσουν ελαφρά και χτυπήστε στο μίξερ να γίνουν πολτός. 
Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα  τάρτας , ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και στρώστε έτσι ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας .
Βάλτε πάνω από την ζύμη τον πολτό των μήλων και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα. Κόψτε τα υπόλοιπα 3 μήλα σε λεπτές φετούλες και στρώστε τα ομοιόμορφα. Πασπαλίστε με 2 κ.σ. ζάχαρη και λίγη κανέλλα και ψήστε στο φούρνο στους 170 C για 45 λεπτά  μέχρι να δείτε ότι έχει ψηθεί η ζύμη (βάλτε την τάρτα στο κάτω ράφι του φούρνου για να ψηθεί καλά και από κάτω). 
Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει .Η ζύμη της τάρτας γίνεται λεπτή και τραγανή , επίσης μπορείτε να βάλετε μισά κόκκινα και μισά πράσινα μήλα.

12 comments:

Peter M said...

Etsi opos blepo, to fthinoporo eftasa sthn Ellada alla kai me ena toso nostiso tarta...bravo!

ΕΛΕΝΑ said...

Αρχισαν να εμφανίζονται οι μηλο-νοστιμιές και πολύ μου αρέσει!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Λίλα said...

Καφεδάκι με φίλους μπροστά στο αναμένο τζάκι και στο τραπέζι η μοσχομυριστή ταρτούλα....δεν έχω καλύτερο!!!

Eri said...

Γειά σου Ειρήνη, για ακομη μια φορά, τέλεια η πιτούλα σου και φανταστικές οι φωτογραφίες σου!
Φιλάκια

gvarvakis said...

Υπέροχη φανταστική τέλεια!!!!!!!!!
Γεια στα χέρια σου Ειρήνη μου
Έχω αγοράσει εδώ και καιρό "αστεροειδή", αλλά δεν τον έχω χρησιμοποιήσει πουθενά...
Βρήκα συνταγή :))))
Φιλιά
καλό βράδυ

donkey and the carrot said...

teleia! i tarta sou!!!! ti kala an sou exei perissepsei! to sk tha brexei lene, paei teleia me zesto kafedaki dipla sto parathiro!

Αγγελικη Ν said...

Ειρηνη μου φαντάζομαι πως θα μοσχοβολάει με τόσο ωραία υλικά! Μπράβο σου!

kitchenStories said...

Ωραιότατη!
Και το φύλλο όπως μου αρέσει, λεπτό και τραγανό.
Καλό Σ/Κ
Ζ.

T.A.G said...

Κλασσικό και αξεπέραστο και βεβαίως της εποχής! Πολύ καλή η τάρτα Ειρήνη:-) Ευχαριστούμε

Ερμιόνη said...

Δε θα έλεγα όχι σε ένα μεγάλο κομμάτι για να συνοδεύσω τον καφέ μου! Για έλα από τα μέρη μου Ειρηνούλα, έχω κάτι για σένα! Φιλιά

manousina said...

To μήλο είναι το αγαπημένο μου φρούτο για γλυκό!!!!! Νοστιμότατο!!!!
φιλάκια

benikos place said...

Δε ξερω για την ταρτα,παντως οι φωτογραφιες σου ειναι υπεροχες!!!