Wednesday, March 30, 2011

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ

αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κούπες
μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ.
βούτυρο 1/2 κούπα
αβγό 1
ζάχαρη 2/3 κούπας
βανίλια 1
αλάτι 1/4 κ.γ
κακάο 2 κ.σ.
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Σε ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και την βανίλια. Χτυπήστε στο μίξερ, το βούτυρο με την ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, βάλτε το αυγό και χτυπήστε τα όλα μαζί για 2 λεπτά. Βάλτε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακιά.
Χωρίστε σε 2 μέρη. Στην πρώτη ζύμη βάλτε το κακάο και πλάστε με τα χέρια πολύ καλά. Αν η ζύμη είναι σκληρή βάλτε λίγες σταγόνες γάλα. Στο άλλο κομμάτι ζύμης βάλτε λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και πλάστε πολύ καλά. Θα χρειαστεί να βάλετε γάντια μιας χρήσης γιατί το κόκκινο χρώμα δεν φεύγει εύκολα από τα χέρια!
Καλύψτε τις ζύμες με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τις στο ψυγείο για 45 λεπτά. Αλευρώστε μια επιφάνεια και βάλτε πάνω την ζύμες.
Κάντε το σχέδιο της πασχαλίτσας με ένα κουπ πατ ή μπορείτε να τυπώσετε το σχεδιάκι που βλέπετε στις φωτογραφίες παραπάνω. Θα το βρείτε πατώντας http://www.tsl.state.tx.us/ld/projects/trc/2005/manual/craftillos/ladybug.jpg
Ψήστε στους 200 C για 10-12 λεπτά περίπου. Μπορείτε να βγάλετε ενα στα 10 λεπτά να το δοκιμάσετε γιατί αν τα αφήσετε περισσότερο θα σκληρύνουν.
Αφήστε τα να κρυώσουν και μετά βγάλτε τα από το ταψί.

Sunday, March 27, 2011

ΤΟ FOOD4PEACE ΠΑΕΙ ΕΛΒΕΤΙΑ!

ΖΕΡΜΑΤ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2011


Πρίν λίγο καιρό είχα την τύχη να ταξιδέψω στο Ζερμάτ της Ελβετίας. Χτισμένο στα 1.620 μ. και περιτριγυρισμένο από ένα ειδυλλιακό σκηνικό με πανύψηλα βουνά, το μικρό και ήσυχο θέρετρο είναι ανάμεσα στα λίγα αυθεντικά παραδοσιακά χωριά που διατηρούν ακόμη ανέπαφη την ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών. Μάλιστα, η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε αυτό δεν επιτρέπεται ακόμα και σήμερα, προκειμένου να μείνει πιστό στην υπόσχεση που έδωσε πριν από μερικές δεκαετίες για διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα κέντρα σκι, ορειβασίας και snowboard παγκοσμίως, ταυτόχρονα αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες.
Παραδοσιακά, σπιτικά, gourmet, διεθνή και εξωτικά πιάτα παρελαύνουν από τα τραπέζια, ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Τα δεκάδες εστιατόρια του χωριού, φημίζονται για τις μοναδικές γεύσεις, τα εκλεκτά κρασιά, τους εκλεπτυσμένους χώρους και την rustic διακόσμηση.
Η μνήμη δεν διαγράφει ποτέ ένα ταξίδι τόσο ξεχωριστό σαν κι αυτό...

Monday, March 21, 2011

ΨΗΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ




σαρδέλες 1 κιλό
λεμόνι χυμό και ξύσμα 1
σκόρδο τριμμένο 1 σκελίδα
μαιντανό ψιλ/νο 1 κ.σ.
ρίγανη 1 κ.γ.
ελαιόλαδο 2 κ.σ.
αλάτι χοντρό

Βγάλτε το κεφάλι και το κόκκαλο ώστε να γίνουν οι σαρδέλες φιλέτα. Πλύντε πολύ καλά και αφήστε σε ένα σουρωτήρι να στραγίξουν. Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά. Τοποθετήστε τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη όπως στην φωτογραφία και περιχύστε με την σάλτσα. Αλατοπιπερώστε και ψήστε στον φούρνο στους 170 C για 15 λεπτά περίπου. Σερβίρετε ζεστές.

Tuesday, March 15, 2011

ΔΙΧΡΩΜΑ ΚΕΚΑΚΙΑ






αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 3/4 κούπας
μπέικιν πάουντερ 2 κ.γ.
βούτυρο 1/2 κούπα
ζάχαρη 1/2 κούπα
αβγά 3
κρέμα γάλακτος 2/3 κούπας
βανίλια 1
κακάο άγλυκο 1/3 κούπας
βραστό νερό 1/4 κουπα.


Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ , μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αβγά και την βανίλια. Ελαττώστε την ταχύτητα του μίξερ και βάλτε εναλλάξ το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος. Μπορεί να χρειαστεί στο τέλος να ανακατέψετε με μια σπάτουλα το μείγμα ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά ή τυχόν βούτυρο που έχει μείνει στα τοιχώματα. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ενα λείο και αφράτο μείγμα.
Μοιράστε σε βουτυρωμένα και αλευρωμένα φορμάκια το μείγμα και κρατήστε περίπου 1 κούπα. Στο λευκό μείγμα που κρατήσατε βάλτε το κακάο και το βραστό νερό και ανακατέψτε καλά ώστε να σχηματιστεί ενα σοκολατένιο λείο μείγμα.
Βάλτε από ενα κουταλάκι του γλυκού σοκολατένιο μείγμα πάνω σε κάφε κεκάκι και με ενα ξύλινο σουβλάκι ανακατέψτε ώστε να κάνει σχεδιάκια όπως στην φωτογραφία παραπάνω.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 c για 20 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και μετά ξεφορμάρετε. Γίνονται 15 κεκάκια περίπου ανάλογα και με το μέγεθος από τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσετε.

Tuesday, March 8, 2011

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΕΣ






σπαγγέτι 500 γρ.
γυαλιστερές 20
φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κ.σ.
καρότο τριμμένο 1
πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1
σκόρδο ψιλοκομμένο 1 σκ.
μαιντανό 2 κ.σ.
λευκό κρασί 300 ml
ελαιόλαδο 200 ml
αλάτι
πιπέρι

Πλύντε σε τρεχούμενο νερό τις γυαλιστερές. Βράστε τα σπαγγέτι al dente. Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί με τις γυαλιστερές και ανακατέψτε πολύ καλά.
Βάλτε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει καλά και βάλτε όλα τα υλικά μέσα κλείνοντας το καπάκι. Αφήστε να βράσουν για 7-10 λεπτά και να ανοίξουν οι γυαλιστερές.
Βάλτε την σάλτσα με τις γυαλιστερές στα σπαγγέτι και ανακατέψτε πολύ καλά να πάει η σάλτσα παντού. Σερβίρετε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.