Saturday, April 30, 2011

ΚΕΙΚ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ!

Αυτό το κέικ είναι αφιερωμένο στην Liz από το http://www.cupcakes.gr/ διότι ήταν η αφορμή να δοκιμάσω για πρώτη φορά την βανίλια Μαδαγασκάρης. Η Liz έχει κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Έχει ανοίξει ένα παραμυθένιο μαγαζί στο Ναύπλιο με σπιτικά μάφιν και όχι μόνο!
Πριν αρκετό καιρό η Liz είχε κάνει έναν διαγωνισμό στο blog της http://cupcakesgringreek.blogspot.com/2011/02/blog-post.html και στάθηκα τυχερή! Παρέλαβα λοιπόν πέντε κλωνάρια βανίλιας και άρχισα να σκέφτομαι πως θα τα χρησιμοποιήσω.
Με το πρώτο κλωνάρι έφτιαξα ζάχαρη βανίλιας και μοσχομύρισε όλο το σπίτι! Με το δεύτερο έφτιαξα αυτό εδώ το κέικ που πραγματικά είναι τόσο απλό μα τόσο νόστιμο! Η βανίλια του έχει δώσει  τέτοιο άρωμα και γεύση που το απογειώνει !    

αλεύρι που φουσκώνει 500 γρ.
ζάχαρη 2 κούπες
αβγά 4
βούτυρο 1 κούπα
γάλα 1 κούπα
βανίλια 1

Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ, να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αβγά. Κόψτε την βανίλια κατά μήκος και πάρτε με ένα μαχαίρι τα σποράκια της. Βάλτε τα στο μείγμα και ανακατέψτε.
Ελαττώστε την ταχύτητα του μίξερ και βάλτε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα . Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, σβήστε το μίξερ και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάστε την ζύμη σε μια μεγάλη μακρόστενη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (ή 2 μικρότερες γιατί το μείγμα είναι αρκετό) και ψήστε στους 170 c για 1 - 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να ρόδίσει καλά.

Friday, April 8, 2011

ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

 

 


αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κούπες
μαγιά 1 φακελάκι
γάλα χλιαρό 1 1/2 κούπα
αβγά χτυπημένα 2
βούτυρο 1/3 κούπας
ζάχαρη 2/3 κούπας
αλάτι μία πρέζα
μαχλέπι 1/2 κ.γ.
μαστίχα 1/2 κ.γ
βανίλια 1

1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
τρούφα σοκολάτας
καραμελάκια

Στο μπολ του μίξερ βάλτε την μαγιά, το αλάτι, το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, τα αβγά και την ζάχαρη. Ανακατέψτε στην μεσαία ταχύτητα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά βάλτε το μισό αλεύρι, την βανίλια, το μαχλέπι και την μαστίχα και ανακατέψτε καλα (με τον γάτζο). Βάλτε και το υπόλοιπο και φτιάξτε μια ζύμη απαλή και λεία. Αφήστε την σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα. 
Πατήστε την να ξεφουσκώσει και χωρίστε τη σε 12 μπαλάκια. Εαν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια βάλτε λίγο αλεύρι ακόμα και ζυμώστε μέχρι να μην κολλάει .  Με κάθε μπαλάκι φτιάξτε ένα μπαστουνάκι. Πλέξτε δυο-δυο τα μπαστουνάκια όπως στην φωτογραφία παραπάνω και φτιάξτε στεφανάκια. 
Τοποθετείστε τα στο ταψί του φούρνου και αφήστε τα να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα. Αλείψτε τα με το αβγό και πασπαλίστε με την τρούφα. Μπορείτε να βάλετε στην μέση από ενα πασχαλινό αβγό ή μικρά καραμελάκια.
Ψήστε στους 170 C πάνω-κάτω με αέρα , για 20-25 λεπτά,  μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καφετί χρώμα. Γίνονται έξι μικρά τσουρεκάκια.

Monday, April 4, 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΦΩΛΙΤΣΕΣ







σοκολάτα κουβερτούρα
αλμυρά μπισκότα μπαστουνάκια
καραμελάκια

Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρι. Αφήστε την να κρυώσει για 5 λεπτά. Κόψτε τα μπισκοτάκια στην μέση και βάλτε τα μέσα στην λιωμένη σοκολάτα. Ανακατέψτε καλά ώστε η σοκολάτα να πάει παντού. Πάρτε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα και βάλτε τις πάνω σε αλουμινόχαρτο ώστε να σχηματιστούν φωλίτσες όπως στις φωτογραφίες παραπάνω. Βάλτε 3 καραμελάκια σε κάθε φωλίτσα και αφήστε να κρυώσουν καλά μέχρι η σοκολάτα να μην κολλάει στα χέρια σας.