Thursday, June 30, 2011

ΤΟΥΡΛΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ

πατάτες μικρές φούρνου 1 κιλό
κολοκυθάκια με τον ανθό τους 1/2 κιλό
καρότα 1/2 κιλό
ντοματάκια τσέρρυ 1/2 κιλό
πιπεριές φλωρίνης 2
πιπεριές πράσινες κέρατο 2
φασολάκια 300 γρ.
αρακά 300 γρ.
μαιντανο 1 ματσάκι
δυόσμο 1 ματσάκι
σκόρδο 2 σκ.
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Πλύντε και καθαρίστε τα λαχανικά. Αφήστε τις πατάτες ολόκληρες ή κόψτε στην μέση αν είναι μεγάλες. Χοντροκόψτε τα καρότα και τα κολοκύθια. Κόψτε τους ανθούς και καθαρίστε από τους στήμονες. Κόψτε τις πιπεριές στην μέση. Καθαρίστε τον αρακά και τα φασολάκια.
Βάλτε σε ένα ταψί τις πατάτες, τα καρότα, τα ντοματάκια και τα κολοκύθια.  Περιχύστε με 1/2 κούπα ελαιόλαδο και 1/2 κούπα νερό. Ανακατέψτε τα λαχανικά ώστε να πάει παντού το λάδι.  Αλατοπιπερώστε και ψήστε στους 190 c για 30 λεπτά.
'Επειτα βάλτε τις πιπεριές, τα φασολάκια, τον αρακά , τους ανθούς και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Τρίψτε το σκόρδο από πάνω τους και περιχύστε με άλλη 1/2 κούπα ελαιόλαδο (βάλτε και λίγο νερό αν χρειαστεί) ανακατέψτε προσεχτικά και αλατίστε. Κατεβάστε στους 180 c και ψήστε για άλλα 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να μελώσουν.

Tuesday, June 21, 2011

ΚΟΛΟΚΥΘΑΝΘΟΙ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ



κολοκυθανθοί 20
ρύζι γλασέ 15 κ.σ. κοφτές
ντομάτες ώριμες 4
κολοκύθι 1 μέτριο
φρέσκα κρεμμύδια 2
άνηθος 1 ματσάκι
δυόσμος 1 ματσάκι
μαιντανός 1 ματσάκι
ελαιόλαδο 200 ml
αλάτι, πιπέρι

Τρίψτε το κολοκύθι και την ντομάτα στον τρίφτη. Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά και το κρεμμμύδι. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε τετραπλάσια ποσότητα υγρών, μαζί με αυτά που θα πάρετε από την τριμμένη ντομάτα. 
Μετρήστε το ρύζι με μια κούπα. Βάλτε την τριμμένη ντομάτα σε κούπα και προσθέστε νερό ώστε να είναι σε αναλογία με το ρύζι 1 προς 4. Βάλτε το ρύζι σε ένα μπολ μαζί με τα μυρωδικά, το κολοκύθι, το ελαιόλαδο, τα υγρά και αλατοπίπερο. Αφήστε το στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε τους ανθούς.
 Αφαιρέστε από τους ανθούς πολύ προσεκτικά την βάση με τους πορτοκαλί στήμονες. Πλύντε τους πολύ καλά. Γεμίστε  κατά τα 2/3 και κλείστε σκεπάζοντας με τις άκρες τους. 
Βάλτε τους σε πυρίμαχο σκεύος, τον ένα δίπλα στον άλλο και περιχύστε με τα υγρά και το ρύζι που τυχόν περίσσεψε. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και βάλτε τους αρχικά στους 200 c για 15 λεπτά. Κατεβάστε την θερμοκρασία στους 170 c και αφήστε για 30 λεπτά περίπου. Τα τελευταία 10 λεπτά βγάλτε το αλουμινόχαρτο και αφήστε να ροδοψηθούν και οι κορυφές. Όταν οι ανθοί μελώσουν, το φαγητό είναι έτοιμο. 
Αφήστε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε με φέτα ή γιαούρτι.

Thursday, June 9, 2011

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ VONGOLE


σπαγγέτι 500 γρ.
vongole 500 γρ.
κρεμμύδι φρέσκο 4 κ.σ.
σκόρδο 2 σκ.
φινόκιο 4 κ.σ.
μαιντανό 1/2 κούπα
πιπερίτσα καυτερή 1 μικρή
κρασί λευκό 1/2 κούπα
ελαιόλαδο 1/2  κούπα
αλάτι, πιπέρι

Βάλτε τα vongole σε ένα μπολ με νερό να τα καλύπτει για 30 λεπτά. Ξεπλύντε καλά και σουρώστε τα. Βάλτε σε ένα μεγαλύτερο μπολ το ελαιόλαδο και το κρασί.
Ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμύδι, το φινόκιο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την πιπερίτσα και τέλος βάλτε τα vongole. Αφήστε τα να μαριναριστούν για 20 λεπτά. 
Βράστε τα ζυμαρικα "να κρατάνε". Σε ενα βαθύ τηγάνι βάλτε όλα τα υλικά της μαρινάδας αλατοπιπερώστε και βράστε τα για 6-7 λεπτά.
Ρίξτε τα υγρά από την σάλτσα στα ζυμαρικά και ανακατεψτε πολύ καλά. Σερβίρετε τα σπαγγέτι γαρνίροντας με τα vongole.
Φρέσκα  vongole και άλλα όστρακα μπορείτε να βρείτε στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Διατηρούνται 2 με 3 μέρες στο ψυγείο.