Sunday, October 30, 2011

ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΕ ΜΕ ΚΑΦΕ ΕΣΠΡΕΣΣΟ


αλεύρι 200 γρ.
μπέικιν πάουντερ 1κ.γ.
σόδα 1 κ.γ.
αλάτι 1 πρέζα
βούτυρο 100 γρ.
ζάχαρη 200  γρ.
αβγά 3
κρέμα γάλακτος 220 ml
κακάο 2 κ.σ.
καφέ εσπρέσσο  1 1/2 κ.σ.
ζάχαρη 3 κ.σ.

Σε μπολ ανακατέψτε τις 3 κ.σ. ζάχαρη, τον καφέ και το κακάο. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν, την σόδα και το αλάτι.
Βάλτε στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπήστε να αφρατέψουν. Βάλτε ένα ένα τα αβγά, ανακατεύοντας κάθε φορά καλά. Βάλτε εναλλάξ το αλεύρι με την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και απαλό. Στο τέλος χρησιμοποιήστε την σπάτουλα αν χρειαστεί. 
Βάλτε το μισό από το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Πασπαλίστε με το μείγμα του καφέ να πάει παντού. Βάλτε και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ από πάνω. Βυθίστε ένα μαχαίρι στην ζύμη και ανακατέψτε εδώ και εκεί ώστε να κάνει το σχέδιο το κακάο. 
Ψήστε στους 170 C για 40 λεπτά περίπου και αφήστε το να κρυώσει για να το ξεφορμάρετε.

Friday, October 21, 2011

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ






κολοκύθα κίτρινη 250 γρ.
ρύζι αρμπόριο 250 γρ.
κρεμμύδι 1
μπέικον 200 γρ.
παρμεζάνα τριμμένη 1/2 κούπα
λευκό κρασί 1/4 κούπας
ζωμός κοτόπουλου 750 ml
ελαιόλαδο
ξερό φασκόμηλο
αλάτι, πιπέρι


Καθαρίστε την κολοκύθα και κόψτε την σε μικρά κυβάκια. Σοτάρετε το μπέικον ψιλοκομμένο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό.
Σοτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και προσθέστε τα κυβάκια της κολοκύθας. Αλατίστε και βάλτε ελάχιστο ξερό φασκόμηλο τριμμένο. Σβήστε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάλτε λίγο νερό, τόσο ώστε να καλύπτει την κολοκύθα και αφήστε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Όταν είναι έτοιμη σβήστε την φωτιά και βάλτε το μείγμα σε ένα μίξερ να γίνει πουρές. 
Ξαναβάλτε  στο τηγάνι τον πουρέ σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ρύζι. Ανακατέψτε για 2 λεπτά και ρίχνετε λίγο λίγο τον ζωμό ανακατεύοντας να μην κολλήσει. 
Όταν το ριζότο πιει όλα τα υγρά και είναι έτοιμο, σβήστε την φωτιά και ρίξτε την παρμεζάνα και το μπέικον.




Thursday, October 13, 2011

ΕΥΚΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

στήθος κοτόπουλο 4 τεμάχια
πατάτες μεγάλες 4
κάπαρη 4 κ.σ.
ελιές πράσινες 4 κ.σ.
ελαιόλαδο 3/4 κούπας
χυμό κ ξύσμα από 2 λεμόνια
θυμάρι φρέσκο
μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι

Βάλτε σε μπολ τα φιλέτα κοτόπουλου μαζί με τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Αφήστε να μαριναριστεί για 2-3 ώρες.
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε σε λεπτές ροδέλες. Κόψτε 4 κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε σχήμα καρδιάς (όπως στην φωτογραφία παραπάνω) και στρώστε  σε κάθε χαρτί από μια πατάτα, βάλτε από πάνω ενα στήθος κοτόπουλο, πασπαλίστε με αλατοπίπερο και μπούκοβο. Περιχύστε με λίγη από την μαρινάδα και κλείστε κάθε χαρτί ερμητικά. Ετοιμάστε τέσσερα πακετάκια με τον ίδιο τρόπο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 C για 30-40 λεπτά. Ξεσκεπάστε προσεχτικά και  ψήστε στο γκρίλ για 10 λεπτά ακόμα. 
Σερβίρετε στο πιάτο με κάπαρη και πράσινες ελιές.

Thursday, October 6, 2011

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ





αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ.
βούτυρο 120 γρ.
κρύο νερό 50 ml.

μήλα κόκκινα μεγάλα 6
καστανή ζάχαρη 1/2 φλ.
κονιάκ 1 σφ.
μοσχοκάρυδο
αστεροειδή γλυκάνισο
κανέλλα
αμύγδαλα 1/2 φλ.
ζάχαρη 2 κ.σ.


Για την ζύμη βάλτε το αλεύρι σε ένα μίξερ μαζί με το βούτυρο και το κρύο νερό και χτυπήστε  μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε 1 ώρα στο ψυγείο. 
Καθαρίστε και κόψτε σε κυβάκια τα 3 μήλα και βάλτε τα σε κατσαρολάκι να βράσουν, μαζί με την καστανή  ζάχαρη, το κονιάκ, λίγο νερό, μια πρέζα κανέλλα, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και μια πρεζα αστεροειδή γλυκάνισο σε σκόνη. Αφήστε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακωσουν τα μήλα και να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήστε να κρυώσουν ελαφρά και χτυπήστε στο μίξερ να γίνουν πολτός. 
Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα  τάρτας , ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και στρώστε έτσι ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας .
Βάλτε πάνω από την ζύμη τον πολτό των μήλων και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα. Κόψτε τα υπόλοιπα 3 μήλα σε λεπτές φετούλες και στρώστε τα ομοιόμορφα. Πασπαλίστε με 2 κ.σ. ζάχαρη και λίγη κανέλλα και ψήστε στο φούρνο στους 170 C για 45 λεπτά  μέχρι να δείτε ότι έχει ψηθεί η ζύμη (βάλτε την τάρτα στο κάτω ράφι του φούρνου για να ψηθεί καλά και από κάτω). 
Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει .Η ζύμη της τάρτας γίνεται λεπτή και τραγανή , επίσης μπορείτε να βάλετε μισά κόκκινα και μισά πράσινα μήλα.