Monday, October 22, 2012

KΕΙΚ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ









αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 4 κούπες
μπέικιν πάουντερ 3 κ.γ.
σόδα 2 κ.γ.
ζάχαρη καστανή 1/2 κούπας
πετιμέζι 1 κούπα
χυμό πορτοκάλι 1 κούπα
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο 1 κούπα
σταφίδες 1/2 κούπα
κονιάκ 1 σφηνάκι
κανέλλα
μοσχοκάρυδο
σουσάμι

Βάλτε στο μπολ του μίξερ, το πετιμέζι τον χυμο πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Χτυπήστε να ανακατευτούν καλά. Ρίξτε την ζάχαρη, το μπέικιν, την σοδα, το ξύσμα  και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε και βάλτε λίγο λίγο το αλεύρι. Περιχύστε τις σταφίδες με το κονιάκ και βάλτε τις στο μείγμα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Βάλτε το μείγμα του κείκ σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα ή ταψακι. Ψήστε στους 180 C για 40-50 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει και ξεφορμάρετε.

15 comments:

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ειρήνη και καλή εβδομάδα!
Τι ωραία αρώματα είναι αυτά;
Δεν έχω δοκιμάσει κέικ με πετιμέζι, ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και ταιριαστό με τα υπόλοιπα υλικά!
Φιλιά!

Γιώτα said...

καλημέρα
Πού ιδιαίτερο φαίνεται το cake σου.
Μπαίνει στην λίστα μου. Τρελαίνομαι και για σταφίδες!!!

mm_skg said...

Καλημερα Ειρηνη!
Νοστιμο φαινεται το κεκακι που μας προτεινεις!
Φιλια
Μαρινα

Ροδανθη said...

Ειρήνη μου τέλειο το κέικ σου.Γεια στα χέρια σου!!!!

Eri said...

Αλλο ένα μοσχομυρωδάτο υπέροχο κεκάκι με φοβερές φωτογραφίες!
Φιλάκια Ειρήνη μου!

Χρυσαυγή said...

Γειά σου Ειρήνη μου!!
Το κέικ σου είναι πολύ μοσχομυρωδάτο!! Βασική προυπόθεση για να μου αρέσει ένα κέικ χωρίς σοκολάτα!

Το πετιμέζι δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε κάποια παρασκευή μου ακόμα, αλλά μου είπε η μαμά μου ότι έχει ένα βαζάκι και θα μου δώσει.

Εφτιαξες πολύ νόστιμο της εποχής γλυκό. Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα υπέροχες!

Ειρήνη Ε. said...

Ειρήνη, το κέικ σου με το πετιμέζι είναι ιδιαίτερο και πιο υγιεινό από τα κλασσικά. Μου θύμισε συνταγές γλυκών από παλαιότερες εποχές, που μου περιέγραφε οι μητέρα μου, όταν η ζάχαρη ήταν σχετικά ακριβή και πιο δύσκολο να βρεθεί. Τα περισσότερα σπίτια, ειδικά στην επαρχία είχαν πετιμέζι και το χρησιμοποιούσαν σαν γλυκαντική ουσία. Κρατώ την συνταγή σου, για να δοκιμαστεί.
Καλή σου ημέρα.

Vita said...

Αυτά τα κέικ εμείς τα λέμε πετιμεζόπιτες και τα συνηθίζουμε. Πολύ ωραία η εκδοχή σου!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου... τέλειο έγινε το κέικ σου και είμαι σίγουρη ότι ...εξαφανίστηκε ταχύτατα!
Φιλιά

Μarion, said...

Eιρήνη μου μοσχομυριστό το κέικ σου. Ολο αρώματα και πεντανόστιμο.
Εχω πετιμέζι και θα το δοκιμάσω.

Φιλιά :)

Αγγελικη Ν said...

Γεια σου Ειρήνη μου! Τι ωραίο κέικ! Κάπως έτσι το έφτιαχνε η μητέρα μου σε περιόδους νηστείας και έχω χάσει την συνταγή! Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα που μου το θύμησες!

niki nikoula said...

Υπέροχοι συνδυασμοί!!

Rosita Vargas said...

Esta receta me encantó se ve muy deliciosa,abrazos y abrazos.

Anonymous said...

Έφτιαξα το κέικ, έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση που μάλλον οφείλεται στο πετιμέζι. Σ' ευχαριστώ και εγώ από τη μεριά μου που έβαλες τη συνταγή. Έχεις δοκιμάσει να το φτιάξεις και με κανονική ζάχαρη?

Anonymous said...

Έφτιαξα το κέικ για δεύτερη φορά σήμερα :))) Πολύ ωραία συνταγή, μπράβο!