Monday, March 19, 2012

ΑΤΟΜΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑ


φύλλο κρούστας 1 πακέτο
γάλα 1 λίτρο
αβγά 4
ζάχαρη 150 γρ.
σιμιγδάλι 100 γρ
ξύσμα πορτοκάλι
βανίλια 1
βούτυρο 1 1/2 κ.σ.
βούτυρο λιωμένο 200 γρ.

ζάχαρη 500 γρ
νερό 250 ml
λεμόνι χυμό 2 κ.γ.

Για την κρέμα βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τα αβγά, την ζάχαρη, 1 1/2 κ.σ. βούτυρο, την βανίλια και το ξύσμα. Βράστε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας με εναν αβγοδάρτη. Όταν αρχίσει να βράζει το γάλα, βάλτε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα (θέλει ελάχιστα λεπτά) την βγάζετε από την φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. 
Πάρτε ένα φύλλο κρούστας , αλείψτε με ένα πινέλο λίγο από το λιωμένο βούτυρο και διπλώστε στα δυο. Βάλτε μια κουταλιά  γεμάτη κρέμα και κλείστε όπως στην φωτογραφία παραπάνω. Κάντε το ίδιο με όλα τα φύλλα. 
Αλέιψτε με βούτυρο ένα ταψί και αραδειάστε τα ατομικά γαλακτομπούρεκα. Με ένα πινέλο αλείψτε και την επιφάνεια τους με λιωμένο βούτυρο. Ψήστε στους 180 C  για 1 ώρα. 
Για το σιρόπι, βάλτε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμόνι και βράστε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας.
Όταν βγάλετε το γαλακτομπουρεκο από τον φούρνο και είναι ζεστό,σιροπιάστε μέσα στο ταψί με το κρύο σιρόπι. 




Thursday, March 1, 2012

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ





αρνί 1 κιλό
ελαιόλαδο 1  φλ.
κρεμμύδι 1
κρασί λευκό 1 φλ.
μέλι 2 κ.σ.
φασκόμηλο 1 κ.σ.
αλάτι
πιπέρι

Κόψτε το κρέας σε μερίδες, πλύντε το και σοτάρετε στο ελαιόλαδο. Όταν πάρει χρώμα και σοταριστεί καλά απο τις δυο πλευρές, βάλτε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώστε.
Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το κρέας να βγάλει τα υγρά του και να σιγοψηθεί . Εάν δεν βγάλει πολλά υγρά,προσθέστε λίγο νερό.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο (δοκιμάστε το κρέας εαν έχει μαλακώσει), σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί. Βάλτε το μέλι και το φασκόμηλο,ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.