Monday, October 22, 2012

KΕΙΚ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ









αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 4 κούπες
μπέικιν πάουντερ 3 κ.γ.
σόδα 2 κ.γ.
ζάχαρη καστανή 1/2 κούπας
πετιμέζι 1 κούπα
χυμό πορτοκάλι 1 κούπα
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο 1 κούπα
σταφίδες 1/2 κούπα
κονιάκ 1 σφηνάκι
κανέλλα
μοσχοκάρυδο
σουσάμι

Βάλτε στο μπολ του μίξερ, το πετιμέζι τον χυμο πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Χτυπήστε να ανακατευτούν καλά. Ρίξτε την ζάχαρη, το μπέικιν, την σοδα, το ξύσμα  και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε και βάλτε λίγο λίγο το αλεύρι. Περιχύστε τις σταφίδες με το κονιάκ και βάλτε τις στο μείγμα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Βάλτε το μείγμα του κείκ σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα ή ταψακι. Ψήστε στους 180 C για 40-50 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει και ξεφορμάρετε.

Wednesday, October 10, 2012

ΜΗΛΟΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ






αλεύρι 1 1/2 κούπας
μπέικιν πάουντερ 2 κ.γ.
αλάτι 1πρέζα
ζάχαρη 3/4 κούπας
αβγό 1
ελαιόλαδο 1/3 κούπας
γάλα 1/2 κούπα
μήλα 2 μικρά

βρώμη 1/2 κούπα
μαύρη ζάχαρη 3 κ.σ.
βούτυρο λιωμένο 2 κ.σ.
σταφίδες 1 κ.σ.
κανέλα
γαρίφαλο
μοσχοκάρυδο

Ανακατέψτε σε ένα μπολ την βρώμη, την μαύρη ζάχαρη, το βούτυρο , τις σταφίδες και τα μπαχαρικά.
Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε μικρά κυβάκια.
Ανακατέψτε σε ενα μεγάλο μπολ, το αλεύρι, το μπείκιν, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Κάντε μια τρύπα στην μέση του μείγματος και ρίξτε το αβγό χτυπημένο, το γάλα και το λάδι. Ανακατέψτε καλά όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία.  Βάλτε  το ένα ψιλοκομμένο  μήλο και ανακατέψτε. Γεμίστε με το μείγμα 2 φόρμες για κεκάκια μέχρι τα 2/3 (γίνονται περίπου 12 κανονικού μεγέθους ) .
Βάλτε πάνω από κάθε κεκάκι το υπόλοιπο ψιλοκομμένο μήλο και λίγο απο το μείγμα της βρώμης.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20-25 λεπτά.

Tuesday, October 2, 2012

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ, ΣΟΓΙΑ ΣΩΣ ΚΑΙ ΨΗΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ













σολωμός 4 φέτες
σόγια σως 6 κ.σ.
σουσάμι 6 κ.σ.
αλάτι
λεμόνι 1
το ξύσμα του λεμονιού
ντομάτες πομοντόρο
ελαιόλαδο

Ανακατέψτε σε μπολ την σόγια, το σουσάμι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αλείψτε με ένα πινέλο τις φέτες του σολωμού και αλατίστε. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C , για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του σολωμού. Κόψτε τις ντομάτες στα  τέσσερα , βάλτε τις σε ένα ταψάκι, αλατίστε και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε στους 200 C μέχρι να μαλακώσουν . Σερβίρετε τον σολωμό με τις ψητές ντομάτες και βραστά χόρτα.